Kultura

Premijera scenskog prikaza najnovijeg romana Miće Milovanovića “Demoni dolaze”

Čačanski Tolstoj

970pregleda

 

U čačanskom Kulturnom centru scenski je prikazano delo šumadijskog Tolstoja, Miće Milovanovića, “Demoni dolaze”, a u režiji Danke Đurković.

Mića Milovanović je do sada objavio tri zbirke pesama i osam romana. U Čačku, gradu u kome živi i radi, svrstan je u red najčitanijih domaćih pisaca.

U svom uvodnom izlaganju, profesor srpskog jezika i književnosti, Vladimir Dimitrijević je za Miću Milovanovića rekao da je on istinski pisac koga sve naše rane bole, a njegov patriotizam izražen je kroz žaljenje prema narodu koji pati.

Danki Đurković pripala je čast da bude reditelj scenskog prikaza Mićinog najnovijeg dela. Bez obzira što je ono izuzetno kompleksno, zahvaljujući piščevoj umešnosti i trudu svih koji su učestvovali u realizaciji, delo je uspešno prikazano publici.

Radmila Živković, nastavnica srpskog jezika u penziji, a koja sa Mićom sarađuje već dugi niz godina, rado se odazvala ideji da dočara lik Svetlane, Staljinove ćerke. Dodeljenu joj ulogu izvela je na najbolji mogući način, želeći iz sveg srca da scenski prikaz Mićinog najnovijeg romana uspe.

Gospođa Radmila Rubaković odigrala je lik Betine Gering, praunuke Hermana Geringa, čoveka koji je tvorac koncentracionog logora, dok je Dragana Andrić bila fantastična u ulozi Titove unuke, Lujze. Ono što je karakteristično za sve tri žene je to da im je “zahvaljujući” precima, život bio tragičan. Svaka od njih je tokom života nosila teret svojih monstruoznih predaka, a njihovu borbu i suočavanje sa stvarnošću čačanska publika je mogla doživeti kroz ovu predstavu.

Ostaje ono večito pitanje šta bi bilo da je tok istorije krenuo nekim drugim putem: da je Hitler ostvario svoju veliku želju da postane slikar, da Staljin nije bio izbačen sa bogoslovije i da je postao pravoslavni sveštenik, da je Josip Broz nastavio posao bravara i da nikada nije došao među Srbe.

N. Mečanin

Ostavite komentar