KulturaPravoslavlje

Svetosavske svečanosti u Čačku

2.63Kpregleda

Izložbom ruske slikarke Irine Selujanove, u Domu kulture u Čačku su 15. januara otvorene Svetosavske duhovne večeri. Svečanost je nastavljena samo dva dana kasnije, tačnije 17. januara koncertom u Muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”. Direktor, Jovan Tošić pozdravio je sve prisutne i najavio vokalni ansambl ove škole koji je pod dirigentskom palicom Natalije Radovanović izveo nekoliko numera, među kojima i ” Ne otvrati lica Tvojega…”i “Kroz Sina se Otac slavi”.

Usledio je nastup hora i orkestra OŠ “Tanasko Rajić” koji je izveo pesme “Savini” i “Rođenje”. Potom se prisutnima obratio i direktor PSD “Srbija se rodi”, Miljan Ćeranić koji nas je svojim govorom podsetio da bi u svemu trebalo da se ugledamo na slavnu lozu Nemanjića istakavši pri tom da su deca naše najveće bogatstvo.

Odličan je bio nastup muzičkog sastava” Metoh” pri manastiru Slanci, kao i hora” Sv. Jelena Dečanska” iz Beograda i pevnice “Stupovi” pri manastiru Đurđevi stupovi u Rasu. Od ova tri muzička sastava čačanska publika je mogla čuti mnogo lepih pesama među kojima i “Dobro doš’o Hriste”, “Francusku božićnu pesmu”, “Vezak je vezla”… Koncert je završen pesmama “Crven cvete”, Šta se sija nane” i” Gugutka” koje je za Čačane izveo pevački sastav” Sveta Srbija”.

Gost Svetosavske svečanosti je bio i guslar Batrić Jokanović iz Društva guslara Bajo Pivljanin. Svetosavskie svečanosti se nastavljaju 22.januara u Parohijskom domu Čačanske crkve, duhovnom tribinom pod nazivom “Depresija i pravoslavlje”.

N. M.

Ostavite komentar