Pravoslavlje

Sretenje Gospodnje, Slava Udruženja Čačana u Beogradu

15. februara 2022. godine

288pregleda

Na Sretenje GospodnjeSlavu Udruženja Čačana u Beogradu15. februara 2022. godine predstavnici Udruženja su se okupili da bi zajedno presekli slavski kolač u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Ovo je višedecenijska tradicija koju Udruženje sa ljubavlju neguje. Čak i u vreme globalne Kovid pandemije okupili smo se u priličnom broju.

Ove godine domaćin slave je bio dugogodišnji istaknuti član Udruženja Čačana u Beogradu, Profesor doktor Miladin Ševarlić. Gospodin Ševalić je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, bivši poslanik 11. saziva Narodne skupštine Republike Srbije, Predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina, Počasni profesor VolGAU iz Volgograda, Rusija, Predsednik Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, kao i Specijalni savetnik za agroprivredu Ekonomskog instituta u Beogradu. Profesor Ševarlić se potrudio da se svi prisutni posle ceremonije, u skladu sa običajima i tradicijom, posluže slavskim žitom i kolačem, a potom i bogatom slavskom trpezom. Slavu je predao takođe istaknutom članu našeg Udruženja gospodinu Dušku Miloševiću, našem arhitekti, piscu i slikaru, koji naš dragi Čačak opisuje u svojim knjigama i oslikava na svojim slikama. Na kraju ceremonije profesor Ševarlić je pristunima preneo pozdrave od naše Čačanke, gospođe Dragice Okaši, koja živi u dalekom Japanu, a potom je pročitao jednu njenu pesmu posvećenu zavičaju. Naš član gospodin Slobodan Vukolić Vukola je ove godine Udruženju poklonio ikonu sa motivima Sretenja Gospodnjeg, koja će od ove godine pa na ubuduće biti u domu aktuelnog domaćina slave, a tokom slavske ceremonije u Crkvi Svetog Marka.

Nadamo se da će za sledeću Slavu Udruženja u 2023. godini biti dosta bolja epidemiološka situacija i da će se okupti još veći broj naših članova. Ispod ovog teksta, pored slika, nalazi se link ka video snimku ovogodišnje ceremonije sečenja slavskog kolača. Sam video snimak postavljen je na naš Jutjub kanal.

Sretenje Gospodnje – Slava Udruženja Čačana u Beogradu 2022 – SNIMAK

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar