Muzika

Ethno Jazz Orchestra (EJO) predstavio je svoj debi album koji nosi naziv “Ptice”

775pregleda

U četvrtak 18. novembra 2021. godine u PGP prodavnici RTS kluba u Beogradu poznati čačanski sastav Ethno Jazz Orchestra (EJO) predstavio je svoj debi album koji nosi naziv “Ptice”. Promociji je prisustvovalo dosta muzičkih radnika i umetnika, kao i poštovalaca njihove muzike iz Čačka i Beograda, uz nezaobilazne predstavnike medija. O albumu su govorili Vladimir Graić, direktor PGP RTS- a, Pavle Pavlić, predstavnik SOKOJ- a, Milivoje Petrović, poznatiji kao Miško Plavi, multiinstrumentalista i nekadašnji član kultnih sastava “Piloti”, “EKV”, “Peđa D’Boy Bend”, “Via talas” i drugih, kao i Željko Veljković, muzički producent.

Ethno Jazz Orchestra (EJO) je bend koji kombinuje zvuke Balkana sa elementima afričkih ritmova i fusion jazz-a. Prepoznatljivi su i poznati i van granica Srbije, a u ovom sastavu nastupaju poslednje četiri godine. Sastoje se od troje muzičara iz Čačka, pojačanih kolegama iz Subotice, Kosovske Mitrovice i Rume. Članovi benda su: Milica Dobrić – vokal, Nataša Pejčić – vokal, Stevan Milijanović – klavijature, Aleksandar Jovan Krstić – flauta i kaval, Armand Mesaroš – bas,  Aleksandar Alempijević – perkusije i bubnjar Aleksa Milijanović. Grupa je skrenula pažnju na sebe 2019. godine kada su sa pesmom “Deset dana” ušli među finaliste takmičenja za nagradu “Milan Mladenović” koja se dodeljuje jednom godišnje za muzičko delo od izuzetnog značaja. Ista pesma je krajem 2019. godine nominovana na Sky Music-ovom MAC festivalu za najbolju World music numeru. Do sada su bili po dva puta prvi i drugi na listi EthnoCloud-a, kanadskog veb portala koji se bavi World music scenom, i to na listi za svet i na listi za Balkan. Finalisti su muzičkog festivala “Beovizija 2020” koji je srpski izbor kandidata za Pesmu Evrovizije. Aktivni su na domaćoj muzičkoj sceni i pristuni na mnogim muzičkim festivalima u zemlji i regionu.

Na albumu “Ptice” nalaze se četiri obrade tradicionalnih pesama Balkana i četiri autorske pesme. Sve numere su inspirisane fusion jazz-om, afričkom, kao i muzikom Balkana, a eksperimentisali su i sa drugim žanrovima koji se mogu pronaći u muzici koju EJO svira. Ptica predstavlja simbol za nešto uzvišeno i duhovno, a za grupu EJO muzički materijal sa ovim imenom je simbol ljubavi, puta, truda i posvećenosti sedmoro ljudi da radost stvaranja podele sa svim ljudima koji vole muziku. Koncertnu pretpromociju ovog albuma grupa je imala na Platonov festivalu u Rusiji ove godine, a nedavno i u jednom beogradskom klubu. Za fotografije tokom promocije albuma zadužen je bio Nikola Ristić, fotograf RTS-a.

Želimo našim zemljacima, članovima grupe Ethno Jazz Orchestra (EJO) da postignu zapažen uspeh ovim svojim albumom prvencom. Nadamo se da ćemo uskoro uživati u njihovom muziciranju kako u Čačku tako i u Beogradu.

EJO – Pesma “Zora”
EJO – Pesma “Trag” – Beovizija 2020

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar