Ostalo

Jedanaestogodišnji Janko osvojio peto mesto na prvenstvu Balkana u bilijaru

Pred nama su takmičenja od kojih zavisi plasman u LŠ!

409pregleda

Mladi i talentovani Čačanin Janko Polić (11) ostvario je zapažen rezultat na prvenstvu Balkana. U Sofiji je, na dvodnevnom takmičenju u bilijaru, popularnoj devetki, Janko zauzeo peto mesto.

„Pored takmičara iz Srbije, bilo je učesnika iz BiH, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske… Janko je, kao početnik, ostvario zapažen rezultat. Inače, pobednik je najviše frejmova izgubio upravo od Janka“, priča nam tata Vladimir Polić.

Janko je bio takmičar ispred naša dva kluba (BK) Škorpion i Libero 5.

„Da, drugari i treneri su mu bili od velike pomoći, pa je ostvario ovakav rezultat. Inače, i mlađi sin Nikola (9) je učestvovao na takmičenju. Pred nama su četiri turnira da bi se izborio plasman u tzv. Ligu šampiona, među 16 najboljih igrača. Cilj je da pored mladosti, temperamenta, Janko i Nikola pronađu mirnoću, staloženost za dobre poteze“, konstatovao je Vlade Polić.

Đ.M./Kablarnet.rs

Foto: Priv. arh. Vlade Polić

IZVOR: https://bilijar.rs/9-ball/

https://bilijar.rs/9-ball/

Devetka ( nine ball)
Devetka se igra sa kuglama od broja 1 do broja 9 i sa belom kuglom. Kugle se igraju po numeričkom redu i igrač koji na legalan način ubaci kuglu broj 9 u rupu je pobednik.
2.1. Određivanje ko ima prednost početnog udarca ( break)
Igrač koji je bolji u „bliženju“ bele kugle odlučuje ko će prvi imati brejk. (Pogledati odeljak 1.2 Bliženje kugle da bi se odredio redosled igranja.). Standardizovan model je da se koristi naizmenični brejk, ali pogledajte i pravilo 15. Uzastopni brejkovi.
2.2. Slaganje kugli kod igre „devetka“
Kugle su složene u oblik dijamanta i to tako da su što je više moguće priljubljene jedna uz drugu. Kugla broj 1 se stavlja na vrh dijamanta, kugla broj 9 se stavlja u sredinu dijamanta, a ostale kugle se raspoređuju u dijamantu nasumično (Vidite pravilo broj 4. Slaganje i tapping kugli). Kugla broj 9 se slaže na tačku i važi pravilo Illegal Break (pravilo tri kugle).
2.3. Pravilan početni udarac (break)
Sledeća pravila se odnose na brejk udarac:
Bela kugla se stavlja bilo gde iza osnovne linije;
Ako nijedna kugla ne uđe u rupu, najmanje četiri kugle moraju da dodirnu barem jednu od martinela ili će se smatrati da je tokom brejk udarca napravljen faul. (Pogledati pravilo broj 17. Uslovi za otvoreni brejk.)
2.4. Drugi udarac tokom „rack-a“ – push out
Ako tokom brejka nije napravljen faul, igrač može da odabere da odigra „push out“ kao svoj udarac. On mora da naglasi sudiji da igra „Push out“ i onda se ne primenjuju sledeca dva pravila: 6.2. Udarena je prvo kugla koja nije na redu i 6.3 Posle kontakta bele i ciljane kugle nije bilo kontakta sa martinelom. Ako tokom „push out-a“ nije napravljen faul drugi igrač ima mogućnost da odabere ko će sledeći igrati.
2.5. Nastavak igranja
Ako igrač na pravilan način ubaci neku od kugli, (osim kod push out-a, pogledati pravilo 2.4. Drugi udarac tokom „rack-a“ – Push out) on ostaje za stolom i sledeći potez. Ako na pravilan način ubaci kuglu broj 9. tokom bilo kojeg udarca, osim push out-a, on je pobedio. Ako igrač promaši kuglu ili napravi faul, na red dolazi drugi igrač. I ako nije napravljen faul drugi igrač mora da počne da igra sa belom kuglom na poziciji koju mu je ostavio protivnik.
2.6. Vraćanje kugli u igru (spotting balls)
Ako je kugla broj 9 ubačena u rupu uz faul ili izbačena sa stola, ona se vraća u igru (videti pravilo 1.4. Vraćanje kugli u igru). Nijedna druga kugla se ne vraća u igru.
2.7. Standardni faulovi
Ako igrač napravi standardni faul, na red da igra dolazi njegov protivnik. Igrač koji dolazi za sto dobija belu kuglu u ruku i može da je stavi na bilo koje mesto na stolu (Pogledati pravilo 1.5Bela kugla u ruci). Sledeći pobrojani faulovi se računaju kao standardni u igri „devetka“:
6.1. Bela kugla izleti sa stola;
6.2. Bela kugla prvo udari kuglu koja nije na redu. Prva kugla koju bela kugla udari o mora biti ona sa najmnjim brojem na stolu;
6.3. Nijedna kugla nije dodirnula martinelu posle kontakta bele i ciljane kugle;
6.4. Igrač, tokom izvođenja udarca, ne dodiruje makar jednom nogom pod;
6.5. Kugla je izletela sa stola;
6.6. Kugle koje se dodiruju(koje su priljubljene jedna uz drugu);
6.7. Dvostruki udarac, kugle prilepljenje uz martinelu;
6.8. Push udarac;
6.9. Kugle se i dalje pomeraju;
6.10. Bela kugla je stavljena na pogrešno mesto;
6.12. Štap ostavljen na stolu;
6.13. Igranje kada nisi na redu;
6.15. Spora igra.
2.8. Ozbiljni faulovi
Za tri uzastopna faula, o kojima govori pravilo 6.14. Tri uzastopna faula, kazna je gubitak partije. Ako dođe do kršenja pravila 6.15 Nesportsko ponašanje, sudija će odabrati kaznu koja je u skladu sa prirodom prekršaja koji je igrač napravio.
2.9. „Pat“ pozicija
Ako dođe do „pat“ pozicije, igrač koji je imao početni udarac (break) u toj partiji (rack-u) će ponoviti razbijanje.

Ostavite komentar