Muzika

RADOMIR MIHAJLOVIĆ TOČAK

873pregleda

Na današnji dan pre 72 godina, 13. juna 1950. godine, u Čačku je rođen legendarni virtuozni gitarista, osnivač i vođa kultne rok grupe Smak, Radomir Mihajlović Točak. Našem dragom Točku Udruženje Čačana u Beogradu želi srećan jubilarni rođendan, dobro zdravlje, pregršt novih kreativnih ideja, i da u nama još dugo, dugo budi najtananije emocije zvucima svoje magične gitare.

Jutjub – Smak, plejlista
Vikipedija – O Radomiru Mihailoviću Točku
Vikipedija – O grupi Smak
B92 – Sve što niste znali o Točku
Jugopapir – O grupi Smak

RADOMIR MIHAJLOVIĆ TOČAK – BIOGRAFIJA

Radomir Mihajlović Točak, rođen je 13. juna 1950. godine u Čačku. Otac mu je bio kolar, što pojašnjava Točkov nadimak, kao i tetovažu na desnoj ruci. Otac je svirao tamburicu bas prim, tako da se mladi Radomir rano u životu sreo sa magijom žičanih instrumenata. Od svoje pete godine svirao je razne žičane instrumente, a od devete godine usredsredio se na gitaru. U leto 1959. godine nastradao je na đačkom izletu iščašivši nogu u kuku. Pet narednih godina proveo je po bolnicama, vezan za krevet, ali u društvu svoje gitare. Po izlasku iz bolnice, završio je osnovnu školu i sasvim se posvetio muzici. Magiju gitarskog zvuka otkrivao mu je čuveni čačanski gitarista Dragoljub Jarković Jarak, majstor romansi i španskih šansona. Od Jarka je prvi put čuo melodiju “Ulazak u harem” koja će ga nedugo potom proslaviti. Jarak i Mihajlovićev najbolji drug iz detinjstva Dragan Albić Biska, dve su ličnosti koje su obeležile njegovu mladost. Biski je čak obećao da će komponovati i po njemu nazvati 23 pesme, jer su tada imali toliko godina. Tako je sa grupom “Smak” nastala serija od više od dvadeset instrumentala koji nose naziv “Biska” sa brojevima uz njih. U tim kompozicijama “Smak” postavlja osnovu svog zvuka, svirajući progresivni rok sa džez elementima, ali često zalazi u bluz. Pre karijere u grupi “Smak” Mihajlović je jedno vreme bio član grupe “Dečaci sa Morave”, a tokom 1970. godine svirao je po klubovima u Belgiji, najviše u Briselu. Krajem 1971. godine vraća se u Čačak sa svojom prvom električnom gitarom “Aria diamond”. Upoznaje se sa basistom Zoranom Milanovićem iz Kragujevca i bubnjarom Slobodanom Stojanovićem Kepom iz Kraljeva. Oni su u to vreme svirali u grupi “DŽentri”.

Decembra 1971. godine na relaciji Čačak-Kraljevo-Kragujevac ovi muzički zanesenjaci formiraju grupu “Smak”. Sa njima su nastupali pevač Slobodan Kominac i orguljaš Miša Nikolić. U to vreme u Kragujevcu je bio postavljen dramski kolaž pod nazivom “Smak”, posvećen streljanju đaka u Drugom svetskom ratu, po kome su Točak i ostali članovi benda odabrali ime za grupu. Po drugoj verziji priče SMAK je skraćenica za “Samostalni muzički ansambl Kragujevac”. Kroz prvu fazu razvoja grupe, u njihovim redovima često su se smenjivali pevači. Najčešće su nastupali po Šumadiji, svirajući svetske rok hitove na igrankama. Tokom tih svirki često su improvizovali i publci priređivali duge improvizovane instrumentale. Period od nastanka do 1973. godine članovi grupe “Smak” provode u aktivnom komponovanju. Tokom svoje karijere Točak je uvek svirao bez pomagala i sve čudesne zvuke proizvodio je samo izvanrednom tehnikom, poznavanjem gitare i velikim radom. Leto 1972. godine Smak provodi na svirkama u Herceg Novom, a po povratku nastavljaju da nastupaju po Srbiji. Aprila 1973. godine na Gitarijadi u Požarevcu dele prvo mesto sa lokalnom grupom “Dijamanti”, koja je ujedno i organizovala to takmičenje. U leto iste godine pobeđuju na Festivalu pop muzike u banatskom selu Sanad. Posle više pevača sa kojima su nastupali u grupu dolazi Boris Aranđelović (preminuo 27. avgusta 2015. godine). Boris se pre ovog angažmana nije aktivno bavio muzikom. Prema rečima članova grupe prošao je na audiciji zahvaljujući svom visokom tenoru, jer je uspešno otpevao pesmu “Child in time” sastava Deep Purple.

Početkom 1974. godine grupa “Smak” pravi snimke za svoj prvi singl i razmišlja o angažovanju orguljaša. Mesto nude Tihomiru Asanoviću (ex Generals, Time), ali ih on odbija jer planira osnivanje Jugoslovenske pop selekcije. Prvi singl sa pesmama “Živim ja” (ranije se zvala “Biska 13”) i “Biska 16” objavljuju marta 1974. godine. U pesmi “Živim ja” gostuje flautista Tasa koji je u to vreme svirao u sastavu Oliver. Prvi put dobijaju priliku da se na pravi način predstave u Beogradu 10. novembra 1974. godine i u Zagrebu 1977. godine. “Smak” potom potpisuje ugovor za nemačku diskografsku kuću Belaphon.

1993. godine Mihajlović piše muziku za film “Vizantijsko plavo”. Sam film kao i muzika ostvaruju zapažen uspeh. Poslednjih petnaestak godina, a pogotovu posle smrti pevača Borisa Aranđelovića Točak manje nastupa i više je posvećen pedagoškom radu u svojoj školi gitare. Pronašao je svoj mir i inspiraciju, mada i dan danas ne može bez zvuka gitare, onako za svoju dušu.

Ostaju urezane u naš genetski kod “Ulazak u harem”, “Crna dana”, “Bluz u parku”, “Daire”, “Šumadijski bluz”, “Plava pesma”, “Profesor”, nebrojene “Biske”, “Satelit”, “LJudi nije fer”, “Miris nje”, “El dumo”, “Zajdi, zajdi”, “Nevidljive Terazije” i mnoge druge pesme. Radomir Mihajlović Točak, simbol jednog vremena, naše muzike, stila života, kulture i uspomena. Neraskidivi deo nas samih.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar