Kultura

IZLOŽBA “GRAFIČKE VIZIJE 6”

Autorski projekat kontinuirane međunarodne kulturne saradnje gospođe Milošević Sibinović i Galerije Instituta "Servantes"

1.5Kpregleda
Poštovani prijatelji, ovim putem želimo da vam predstavimo projekte koji su delo naše drage sugrađanke, gospođe Lepe Milošević Sibinović, akademske vajarke i istaknute članice Udruženja Čačana u Beogradu. Radi se o selekciji dela koja su organizovana u tri izložbe i to “Meksiko u grafici” (Kragujevac), “Grafičke vizije 6” (Beograd) i “Pergament Srbija” (Vrbas).

IZLOŽBA “MEKSIKO U GRAFICI” je prateća izložba Drugog međunarodnog bijenala ARTiJA. Postavka ove prateće izložbe upriličena je u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u Kragujevcu. Organizator bijenala je Spomen-park “Kragujevački oktobar”, gradska galerija “Mostovi Balkana”. U selekciji gospođe Sibinović Milošević nalaze se dela 18 meksičkih umetnika. Izložba traje od 7.10. do 7.11.2020. godine. Izabrani umetnici su istovremeno učesnići Bijenala kao stvaraoci pojedinci i kao predstavnici zemlje gosta. Neki od predstavljenih umetnika su dobitnici prestižnih nagrada na bijenalima u Srbiji, Republici Srpskoj (BiH), Makedoniji, Bugarskoj (akademik Nunik Sauret, Victor Ernandes Kastiljo, Dijana Morales Galicija).

IZLOŽBA “GRAFIČKE VIZIJE 6” takođe je autorski projekat kontinuirane međunarodne kulturne saradnje gospođe Milošević Sibinović i Galerije Instituta “Servantes” (Ulica Čika Ljubina 19, Beograd). Izložba traje od 10.11. do 7.12.2020. godine uz učešće 5 meksičkih grafičara. Predstavljeni umetnici su Hose Adair Garsija Sančes, Adrijan Aha Mendes, Dorota Ziolkovska, Enrike Gvadarama Solisi, Manuel Alberto Solis Mendosa. Izložba obuhvata 25 grafičkig listova, od svakog autora po pet, realizovanih u raznim grafičkim tehnikama. Pre Beograda izložbu je videla likovna publika u Čačku.

IZLOŽBA “PERGAMENT SRBIJA – KNJIGA UMETNIKA PERGAMENT KORCENTINA”, je upriličena sa aktuelnom temom LET. I ovo je autorski projekat međunarodne saradne gospođe Leposave Milošević Sibinović. Ovu putujuću izložbu od 11.11. do 27.11.2020. godine ugošćava Likovna galerija Kulturnog centra Vrbasa. Izložba na kreativni način povezuje različite aspekte (likovni, književni i kulturnu baštinu – oživljavanje drevnog umeća izrade pergamenta), a individualne poetike se udružuju u raskošnu likovnu biblioteku. Krovni projekat se odvija od 2000. godine, samo se teme menjaju. Pozvani umetnici su dobili materijal pergament koncertina koji je gospođa Milošević Sibinović specijalno dizajnirala, uz uputstva za rad na zahtevnom materijalu. U temi LET učestvuje 69 umetnika iz Srbije, Jermenije, Crne Gore, Francuske, Meksika, Rusije, Mađarske, Slovenije, Egipta, SAD, Bugarske, Nemačke, Hrvatske i Australije. Umetnici su predstavljeni sa ukupno 135 radova. Pergament koncertina je pergament knjiga u kojoj je tabak savijen u formi harmonike. Pre Vrbasa izložba je predstavljena u Beogradu, Smederevskoj Palanci i Novom Sadu.

      Udruženje Čačana u Beogradu ponosno je na rad i dostigunća naše članice Leposave Milošević Sibinović. Pozivamo sve zainteresovane da posete ove zanimljive izložbe i time zajednički podrže rad gospođe Milošević Sibinović.

LEPA MILOŠEVIĆ SIBINOVIĆ – BIOGRAFIJA

Leposava Milošević Sibinović rođena je u Čačku 1950. godine. Diplomirala je vajarstvo na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. godine, gde je pohađala postdiplomske studije. Bila je stipendista meksičke vlade u međunarodnoj razmeni 1977/78. godine. Živela u Meksiku u kontinuitetu skoro 6 godina. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije “San Karlos” u gradu Meksiku 1980. godine. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Autor je oko 100 samostalnih izložbi, domaćih i međunarodnih autorskih projekata, učesnik je oko 500 kolektivnih izložbi, dobitnik je 38 nagrada i priznanja (Nagrada Ministarstva kulture za izuzetan doprinos kulturi Republike Srbije, Nagrada za životno delo). Autor je međunarodnog kontinuiranog projekta “Pergament Srbija – Knjiga umetnika pergament koncertina”. Dela joj se nalaze u brojnim kolekcijama (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u gradu Meksiku). Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima. Umetnički sarađuje sa Meksikom već 43 godine. Priredila je više od 50 izložbi i autorskih projekata vezanih za Meksiko. Godine 2018. za svoj dugogodišnji rad odlikovana sam Zlatnim ordenom Actečkog orla u rangu znamenja, najvišim priznanjem koje može dobiti stranac. Živi i radi u Beogradu.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU