Društvo

11. februara 1754. godine rođen je Tanasko Rajić

351pregleda

U selu Stragari podno planine Rudnik rođen je Tanasko Rajić, srpski heroj (11. februara 1754. godine).

Tanasko Rajić je bio jedan od pokretača Prvog srpskog ustanka.

Učestvovao je u boju protiv Alije Gušanca.

Nakon razmirica sa Karađorđem, povukao se u svoje selo.

Pridružio se Drugom srpskom ustanku i poginuo u Boju na brdu LJubiću.

Čačani čuvaju uspomenu na Tanaska Rajića kroz spomenik na Brdu LJubiću.

VIŠE:

TANASKO RAJIĆ – BOJ NA LJUBIĆU

Dve se vojske gone uz LJubićko polje,
jedna drugu bije, jedna drugu kolje.
Seva britka sablja, po kostima para,
top za topom riče šančeve obara,
cikću šare puške, grokću džeferdari,
padaju junaci krvlju okupani.
Potrese se LJubić, a Morava stenje,
Turadija silna uz brdo se penje.
Alah, Alah, viču razdragani Turci,
za Srbima jure kao mrki vuci.
Zauzeše šanac od Morave prvi,
pa lete na drugi žedni srpske krvi.
Alah, Alah viču po puščanoj tami,
ovamo, ovamo topovi su sami.
Al` sinuše topi kao munjin blesak,
povalja se Turad po nebeski tresak.
Pred njih junak jedan, kao soko stade,
kao gvozden stubac na šanac ostade.
Pršte palisadi, a Rajić pištolje iza pasa vadi.
Vatru njima daje junak od megdana,
pa se brzo maši ljuta jatagana.
Predenji napred neće, ali stražnji gone,
sila silu kreće i u šanac skaču.
Zaurlaše Muje, ođekuje polje,
stotina ga bije, on stotinu kolje.
Al` navali Turad sto pušaka planu,
pade Rajić slavno junak na megdanu.

Poštovani članovi, prijatelji i poštovaoci Udruženja Čačana u Beogradu,

Na današnji dan pre 270 godina, 11. februara 1754. godine (31. januara po starom kalendaru), u selu Stragari podno planine Rudnik, rođen je srpski heroj Atanasko Rajić, u narodu poznatiji kao Tanasko Rajić. Kako je rođen je na dan sveca Svetog Atanasija po njemu je i poneo ime.

U tadašnjoj Srbiji porobljenoj od strane Turaka Tanasko Rajić se odmeće sa Karađorđem i svojim hajducima i suprostavlja se tiraniji. Jedan je od pokretača Prvog srpskog ustanka, zajedno sa Karađorđem, Jankom Katićem, Vasom Čarapićem, Hajduk Veljkom Petrovićem, Stanojem Glavašem, Jakovom Nenadovićem, popom Lukom Lazarevićem i drugima. Ostalo je upamćeno da je, posle neprihvatanja Stanoja Glavaša i Teodosija Marićevića da se stave na čelo ustanika, Tanasko lično predložio Karađorđa za vođu. Po izbijanju ustanka okupio je svoje ustanike pod oružjem i opsedao Rudnik boreći se protiv vojske Sali-age. U boju biva ranjen, ali Turcima nanosi poraz uprkos pomoći koju su im pružili Turci iz Čačka.

U nastavku ustanka Tanasko sa svojim ustanicima učestvuje u boju protiv Alije Gušanca. U poslove oko stvaranju prvih državnih vlasti Tanasko se nije mešao. Nakon uspeha u borbama s početka Prvog srpskog ustanka dolazi da razmirica između njega i Karađorđa tako da se Rajić povlači u svoje selo gde ostaje sve do 1813. godine. Kada je Srbija upala u teškoće i pod nalete Turaka Tanasko se miri sa Karađorđem i odlazi da mu pomogne u bojevima. Po slomu Prvog srpskog ustanka vraća se u svoje selo i postaje nemi svedok zuluma i turske osvete.

Iako već 61 godinu star, Tanasko Rajić se pridružuje Milošu Obrenoviću u podizanju Drugog srpskog ustanka. Sa svojim ljudima borio se protiv Turaka u Čačanskoj nahiji. Presudni boj je bio čuveni Boj na brdu LJubiću nadomak Čačka koji se odigrao 6. juna 1815. godine. Tanasko Rajić koji je predvodio ustanike u toku bitke je poginuo, odbijajući da napusti utvrđeni položaj sa ustaničkim topovima. Srbi su tu bitku na kraju dobili i utrli put ka konačnom oslobođenju srpskih zemalja.

Podsećamo vas da smo, kao Udruženje Čačana u Beogradu, na inicijativu našeg zemljaka, Čačanina Branka Stevanovića, koji živi i radi u Rusiji, krenuli u potragu za starom zaboravljenom pesmom o Tanasku Rajiću koju je Branku davno recitovao njegov pokojni deda. Posle nekog vremena javio nam se naš drugi zemljak, gospodin Zlatko Radisavljević. Zlatko se seća da mu je njegov pokojni deda koji je bio 1900. godište u više navrata recitovao baš tu pesmu. Inače deda je tu pesmu prvi put recitovao kao đak u drugom razredu osnovne škole, što znači da je starija više od 110 godina. Zlatko ju je srećom zapamtio i prosledio nam je. Drago nam je što smo, uz pomoć gospode Stevanovića i Radisavljevića sačuvali deo naše kulturne baštine od zaborava. Pesmu još jednom objavljujemo u celini, onako kako smo je od Zlatka dobili.

 

Čačani sa velikom ljubavlju i ponosom čuvaju uspomenu na svog heroja Tanaska Rajića, čoveka koji je život spremno ostavio na braniku svoje otadžbne. NJegov herojski čin duboko je opominjući za sve i podseća nas na koje i kakve žrtve su naši preci bili spremni da bi svojim potomcima omogućili život dostojan čoveka. Na to nas podseća i spomenik Tanasku Rajiću koji se i dan danas nalazi na poprištu čuvene bitke, na Brdu LJubiću.

Tanasko Rajić – Vikipedija
Riznica srpska – O Tanasku Rajiću
Boj na LJubiću – Vikipedija
Jutjub – Film povodom 200 godina Boja na LJubiću

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar