Kultura

Književno veče doktorke Ane Smiljanić

Sreda 13. april 2022. godine, sa početkom u 18 časova!

278pregleda

Ovom prilikom želimo da vas pozovemo na jedan zanimljiv kulturni događaj. Radi se o književnoj večeri gospođe Ane Smiljanić, pesnikinje i članice našeg Udruženja Čačana u Beogradu. Književno veče biće održano u sredu 13. aprila 2022. godine, sa početkom u 18 časova, u prelepom ambijentu atrijuma Narodnog muzeja u Beogradu. Ulaz je slobodan.

Ana nas je već od ranije navikla da su njene književne večeri događaji koji odišu stilom. Tako će biti i ovoga puta. U programu će učestvovati Vesna De Vinča, Zoran Kolundžija ispred Izdavačke kuće Prometej, pisac Milutin Ž. Pavlov, potom glumci Vjera Mujović i Vladan Gajović. Za muzički deo programa zaduženi su soprani Nevena Đoković i Ana Stanković, pijanistkinja Tatjana Dobrani, kao i “Duo Moderato” (Mima Vrbanić – violončelo i Milan Ignjatović – gitara). Voditelj programa je Katarina Lazić.

Ana Smiljanić rođena je u Čačku gde je završila osnovnu školu, a potom i čačansku Gimnaziju. Po završenim studijama medicine u Beogradu, specijalizirala je pedijatriju. Kao vrstan pedijatar zaposlena je na Institutu za neonatologiju u Beogradu gde sa najboljim srpskim stručnjacima iz te oblasti svakodnevno bije bitku za živote naših najmlađih tek rođenih beba. Pored medicine, Anina velika ljubav je književnost. Poslednjih nekoliko godina predstavila se srpskoj književnoj publici prvo svojim pesmama, a potom i kratkim pričama. Objavila je do sada tri knjige poezije “Performans”, “Fiesta” i “Videla sam te izbliza”, kao i poslednju knjigu kratkih priča koja nosi naslov “Glumište senki”. Većina Aninih pesama i priča su ljubavne tematike. Ana je ponosni član Udruženja književnika Srbije i Srpskog lekarskog društva. Možda je baš ta simbioza lekarke etike, požrtvovanja i plemenitosti, kao i književne inspiracije i nadahnuća neka prava mera i putokaz koji Anu vodi kroz život.

Poriv za iskazivanjem svojih misli, želja i osećanja kroz stihove prati Anu još od studentskih dana, pa i ranije. Na ohrabrivanje prijatelja odvažila se da se pre nekoliko godina poezijom predstavi publici, prvo preko društvenih mreža, a potom i svojom prvom knjigom. Arte asocijacija, međunarodno udruženje umetnika, joj 2017. godine dodeljuje nagradu za “Pesnikinju godine”. U makedonskom časopisu “Stožer”, koji izdaje Udruženje makedonskih književnika, objavljeno je više Aninih pesama prevedenih na makedonski jezik. Nastavkom njenog literarnog rada ređala su se i priznanja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Od Aninih međunarodnih književnih nagrada izdvojićemo sledeće:
– Međunarodna nagrada “La voce dei Poete” – Verbumlandiart Regione Lazio, 2019.godine u Vatikanu, Rim, Italija, za pesmu “Zvona stih”
– Međunarodna nagrada za knjigu godine, za zbirku poezije “Videla sam te izbliza” 2019. godine. Nagradu je dodelila Fontacija “Takec” iz Bitolja, Makedonija
– Međunarodna nagrada za “Pesnikinju godine” u 2019. godini u Makedoniji, sa nagradom pod nazivom “Bezvremena žena”, koju dodeljuje Fondacija “Takec”, Bitolj, Makedonija
– Međunarodna nagrada “Branislava Bajs Papuša” 2019. godine, koju dodeljuje Udruženje romskih književnika povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma
– “Specijalna nagrada” za priču “Zaklinjanje” 2020. godine. Nagradu dodeljuje VerbumlandiArt asocijacija, sa sedištem u Italiji

Pored međunarodnih, Anino stvaralaštvo prepoznato je i u Srbiji, tako da je i tu ovenčana priznanjima od kojih izdvajamo književnu nagradu “Dušan Matić”, za očuvanje i negovanje književnog stvaralaštva, koju dodeljuje Književni klub “Dušan Matić” iz Ćuprije.

Pozivamo sve ljubitelje poezije i prozne pisane reči da u sredu 13. aprila posete književno veče naše zemljakinje gospođe Ane Smiljanić. Iako već poznata dobrom delu srpske, i delu međunarodne književne javnosti, sa Aninim opusom nedovoljno su upoznati kako Čačani u Čačku, tako i Čačani u Beogradu. Nadamo se da će se dosta naših zemljaka u Beogradu iskoristiti priliku i uživo poslušati Aninu poeziju i prozu.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar