Kultura

“Beogradska mumija” u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Beogradu

606pregleda
Narodni muzej je jedan od retkih u Evropi koji ima arheološko kulturno dobro staroegipatsku mumiju. Mumifikovani ljudski ostaci kupljeni su u Luksoru u Gornjem Egiptu, februara 1888. godine. Kupio ih je mokrinčanin Pavle Riđički i iste godine ih poklonio Narodnom muzeju u Beogradu.
Stručno vođenje će biti organizovano 06. aprila od 12.00 sati. Zainteresovane posetioce kroz staroegipatsku zbirku vodiće Ivana Mihić, arheolog Narodnog muzeja u Beogradu.
Ime mumifikovane osobe je Nesmin, što znači “onaj koji pripada bogu Minu”. Nesmin je bio sveštenik u hramu staroegipatskog boga plodnosti Mina, zadužen za oblačenje i odeću statue božanstva. Živeo je od oko 350. – 300. godine pre naše ere u Akhmimu, nekih 200 km nizvodno od Luksora. U trenutku smrti pokojnik je bio star oko 50 godina , visine oko 165 cm. Ruke su mu prekrštene na grudima, desna preko leve, a nokti na rukama i nogama su pozlaćeni. Oči su zamenjene veštačkim nemetalnim umecima. Srce, središte uma po egipatskoim verovanjima, ostalo je u telu, dok su pluća izvađena.
Mumifikovano telo umotano je u brojne slojeve lanenih ovoja, čija je završna površina potom premazana smolastom materijom. Od amuleta su otkriveni: devet manjih i jedan veći džed stub od fajansa, dva amuleta od fajansa sa predstavom trijade iz Ozirisovog kruga božanstava (Neftis – Horus – Izida), udžad oko od lapis lazulija, boginja Maat i amulet srca od zlatnog lima, kao i ogrlica od naizmenično nanizanih loptastih i duguljastih fajansnih perli.
Među najvažnije priloge spada svitak papirusu tzv. Knjiga mrtvih. Ovo je mumijakoja još uvek unutar ovoja ispod leve mišice pokojnika, blizu srca čuva nerazmotan svitak papirusa u originalnom kontekstu.
Drveni kovčeg u kojem se nalazi mumija antropoidnog je oblika. Poklopac i dno kovčega oblikovani su od po jednog velikog komada tamariksovog drveta, dok su dodatni manji uklopni delovi, njih 52, pričvršćeni za kovčeg pomoću tutkala i tiplova. Na sredini donjeg dela poklopca, vertikalno teče dvostubačni hijeroglifski natpis, poznat kao 191. poglavlje egipatske Knjige mrtvih: “Za povratak duše u telo” iliparagraf iz tekstova poznatih kao Knjige slavljenja Ozirisa. Ovaj natpis je veoma redak i poznato je tek dvadesetak primera u svetu.
Nabavku specijalne vitrine za čuvanje i izlaganje mumije finansirao je Grad Beograd – Sekretarijat za privredu za potrebe razvoja turizma i obogaćivanje turističke ponude.
Pored staroegipatske mumije u stalnoj postavci se mogu videti i sledeći predmeti koji potiču iz starog Egipta: Staregipatski kovčeg Nefer- renepet,Ušabti figure, Skarabeji, Privesci božanstava Tot i Tauret, Udžad oko, Ogrlica od fajansa, Džed stubovi.
izvor: eKapija

Ostavite komentar