Sport

Borac vs. Split – susret ekipa prebogate istorije

Borac – Split (21 čas, TV ARENA SPORT 3)

618pregleda

Večeras će Borac i Split odigrati prvi međusobni duel u okviru elitnog jadranskog takmičenja.

Ipak, to neće biti prvi okršaj ovih tabora. Naime, reč je o ekipama koje su u prethodne tri godine vodile brojne bitke u okviru Druge ABA lige.

Primera radi, prošle sezone su rečene dve ekipe bile najbolje u drugom po snazi takmičenju na Jadranu. Naravno, tim Marka Marinovića je bio ubedljivo dominantan u pomenutoj ligi, sa skorom 20:2, dok je Split bio drugoplasirani, a imao je 13 pobeda i 9 poraza.

Što se tiče dosadašnjeg dela ABA lige, Split je bio uspešniji od Borca. Naime, tim trenera Ivice Skelina do sada je zabeležio četiri pobede, a sedam puta je bio poražen. Što se tiče Borca, on je dva puta slavio (protiv Koper Primorske upisan je službeni rezultat 20:0, a iz dobro poznatih razloga), dok je sedam puta poražen, baš kao i Splićani.

Ali istorijat međusobnih duela ova dva kluba nije počeo pre tri leta u ABA 2 ligi. Stariji Čačani se i dan-danas sa radošću sećaju brojnih duela Borca i nekadašnje Jugoplastike, ekipe čiju prebogatu istoriju danas baštini upravo KK Split.

Inače, KK Split, odnosno Jugoplastika, je u svojoj dugoj i plodnoj istoriji započetoj davne 1945. godine zabeležio sjajne uspehe, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i na evropskoj sceni. Dovoljno je samo reći da je nekadašnja Jugoplastika tri godie zaredom bila pobednik Kupa evropskih šampiona, današnje Evrolige, i to u godinama 1989, 1990, 1991. Takođe, Jugoplastika je šest puta bila prvak bivše Jugoslavije, osvajala je i Kup Krešimira Ćosića, zatim prvenstvo i kup Hrvatske…

Summa summarum, reč je o instituciji jugoslovenske košarke, ekipi koja je iznedrila sijaset velikana košarke, poput Petra Skansija, Ratomira Tvrdića, Petera Vilfana, Dina Rađe, Tonija Kukoča, Zorana Sretenovića, dok je pod dirigentskom palicom trenera Božidara Maljkovića KK Jugoplastika tri puta zaredom bila prvak Evrope.

Piše: Nikola Minović

Foto: Nikola Janjić

Ostavite komentar