Zdravstvo

Dr Gojko Cvijić počasni gost na BENELUX kongresu implantologa

1.41Kpregleda

Na međunarodnom BENELUX implantološkom kongresu u Roterdamu učestvovao je i stomatolog Dr. Sci. Gojko Cvijić, koji je dobio poziv Internacionalnog Tima Implantologije (ITI) da, kao počasni član, poseti ovaj kongres.

– U Roterdamu, na dvodnevnim izlaganjima eminentnih naučnika i predavača iz ovog dela Evrope, predstavljene su najnovije tendencije u savremenoj implantologiji. Prvoga dana akcenat je bio na pacijentima trećeg doba, pa su tako obrađene teme medikamentozne terapije i moguće ukrštene reakcije, kao i hirurških i protetskih rešenja kod bezubih pacijenata, za koje su posebno interesantni novi implanti švajcarske firme Straumann – objašnjava doktor Gojko Cvijić i dodaje da je u regionu Beneluksa ova kompanija upravo lansirala novi implant debljine 2,4 mm.

– Bez obzira sto je reč o potpuno bezubim vilicama, ili o pacijentima trećeg doba, gde je znatno redukovana širina kosti, pomoću njih je moguće zbrinuti i ekstremne slučejeve. Sa najmanje dva implanta se može poboljšati retencija totalne proteze, koja postaje stabilnija. Tako se pacijentu poboljšava žvakanje hrane, fonetika, ali i esteski momenat i samopuzdanje – kaže Gojko Cvijić, navodi se na sajtu Opšte bolnice Bel Medic.

O estetskoj implantologiji, ali ne samo u prednjem, vidljivom regionu već i na zadnjim zubima, govorilo se drugog dana Implatološkog kongresa.

– Interesantna mogućnost po istovremenom vađenju zuba i postavljanju implanta u zubnu čašicu je očuvanje forme gingive. Do sada su stomatolozi ili zatvarali implant fabričkim kapicama i ušivali ranu, ili imedijatno opterećivali implant privremenom krunom. Rizik u prvoj terapiji je što po ušivanju gingiva kolabira, a u drugom je moguć gubitak implanta po njegovom opterećenju. Novo, moderno rešenje je Sealing Socket Abutment. Individualna kapica za implant, kako bi uprošćeno mogli da nazovemo ovu inovaciju, zatvara implant i zubnu čašicu, a ima oblik kao defekt po vadjenju zuba. Na taj način gingiva ne kolabira, nije potrebno ušiti ranu, jer je defekt zatvoren ovom individualnom kapicom, a opet implant nije opterećen privremenom krunom, pa nema rizika od njegovog gubitka – objašnjava dr Cvijić.
Kako je istakao, obe novine – zbrinjavanje pacijenata trećeg doba tankim implantima (2,9 i 3,3 mm) i estetsko održavanje oblika gingive, već postoje na Stomatološkom odeljenju Bel Medic-a.
izvor: eKapija

Ostavite komentar