Ekonomija

Holanđani kupuju stotine proizvoda sa oznakom “organsko”, a oni to zapravo nisu

577pregleda

Stotine proizvoda koji se u Holandiji prodaju kao organski, zapravo to uopšte nisu, pokazalo je istraživanje koje su sproveli novinari holandske televizije RTL vesti.
Da bi proizvod mogao nositi oznaku “organski”, proizvođači moraju da se pridržavaju niza pravila koja se odnose na dobrobit životinja, upotrebu lekova na farmama, kao i na očuvanje životnog okruženja. Propisane standarde ne zadovoljava više od 200 holandskih organskih poljoprivrednih proizvođača. To je ustanovila nezavisna organizacija Skal, koja se bavi kontrolom organske proizvodnje u Holandiji. Analizirala je više od 1.500 izveštaja.

Nakon što se prekršaj utvrdi, proizvođač se novčano kažnjava, posle čega može da nastavi proizvodnju i prodaju organskih proizvoda, iako način i uslovi proizvodnje nisu izmenjeni.

“Odstupanje od standarda propisanih za organske proizvode nema posledice po zdravlje potrošača, ali svakako ima posledice po novčanik kupca, kao i po imidž organskih proizvoda” – objasnio je stručnjak za ishranu Hertjan Shafsma.
Zbog propisanih zahteva u vezi sa zdravljem i bezbednosti organskih proizvoda, kupci u supermarketima moraju da izdvoje više novca za organske nego za neorganske proizvode.
Za sada nije poznato o kojim proizvođačima i proizvodima je reč, jer je organizacija Skal novinarima RTL dostavila izveštaj sa zatamnjenim imenima.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar