Zdravstvo

KAKO IZGLEDA PREGLED KOD DERMATOLOGA DR SUZANE KOSTIĆ

1.08Kpregleda

Dermatologija je nauka koja proučava, dijagnostikuje i leči  bolesti kože, polne bolesti i proširene vene. Poslednje tri decenije ova nauka je doživela veliku ekspanziju u celom svetu kada je  stavila akcenat na estetiku, pri tom se misli na nehirurške metode podmlađivanja i očuvanja zdravlja i lepote kože. Dermatologija je medicina u celosti. Obuhvata kompletnu internu medicinu, psihlogiju i socijalni život ljudi u užoj ( porodica) i široj socijalnoj sredini.

Dobar dermatolog treba da uzme u obzir sve aspekte života ljudi, prethodna stanja i oboljenja, čak i nasledne faktore. Pri tom se misli, ne samo na  bolesti za koje je dokazano da su nasledne , već i na vrstu energije koja se nasleđuje od roditelja i predaka. Ne treba zaboraviti  na ishranu i navike ljudi, jer su ova dva faktora  svakodnevno zastupljena u našem životu.

Pregled kod dermatologa uključuje uzimanje precizne porodične anamneze, lične anamneze i navika pacijenta, ishranu, njegov socijalni  život i radne obaveze. Potom sledi pregled  koji podrazumeva pregled kože čitavog tela, pregled vidljivih sluzokoža (usta, oka i intimne regije) i nokatnih ploča. Dužina pregleda je varijabilna i može trajati od 10 minuta do jednog časa. Postoje bolesti koje su lokalizovane i iskusan dermatolog će već na prvi pogled zaključiti o čemu se radi. U tom slučaju pregled  je veoma kratak. Većina kožnih bolesti, u samom početku razvoja, počinje istom kliničkom slikom, jer je to način na koji koža  reaguje.Tada je uputno uraditi  laboratorijske analize i neke testove koji su veoma specificni za kožne bolesti. Nekada je čak preporučljivo da se pusti određeno vreme, da se prati u kom pravcu će se bolest razvijati.

Interesantni su komentari pacijenata  koji kažu: “Zar da mi naplati, a samo me je pogledala?”To – “samo me je pogledala” – je 22 godine školovanja na ozbiljnom  državnom fakultetu i još godine i godine  raznih edukacija i velikog radnog iskustva.Taj pogled vredi mnogo. Ja se nekada našalim sa svojim pacijentom i kažem- “Gospodine, Vi mozete da se gledate ceo dan i ne znate o čemu se radi, a meni je dovoljno  samo jednom da Vas vidim.” E tada je i pacijentu sve jasno. Sve u svemu, dermatologija je veoma zanimljiva i sveobuhvatna nauka, a ja sam vrlo srećna što se bavim onim što volim.

Yuta Centar

032 344-575

Kralja Petra 30/3

Ostavite komentar