Sport

Marko Marinović: Doneo sam pravu odluku prihvatajući posao trenera Borca

935pregleda

Košarkaš koji je svojom harizmom tokom karijere pokupio brojne simpatije evropske, srpske, a naročito čačanske pubike i zvanično je postao trener prvog tima Borca. Jasno, radi se o Marku Marinoviću, popularnom Malini, doskorašnjem kapitenu, a od nedavno i strategu kluba iz grada na Moravi. Zbog svega učinjenog za Borac tokom bogate karijere Marinović je apsolutno zaslužio poverenje čelnika kluba da mu se poveri mesto vođenja seniorskog sastava. Iako je ugovor sklopljen na tri godine, svi se u Čačku iskreno nadaju da je reč o dugogodišnjem rešenju za mesto kormilara Borca.

Marinović nije krio da je iznenađen novonastalom situacijom, jer još uvek nije želeo da patike okači o klin.

,,Zahvalio bih se čelnicima kluba na poverenju koje su mi ukazali. Iskreno, bio sam iznenađen kada su mi to predložili, jer sam smatrao da još mogu da pomognem Borcu kao igrač. Sve se desilo veoma brzo, tako da nisam imao puno vremena za razmišljanje. Ipak, verujem da sam doneo pravu odluku prihvatajući posao trenera Borca. Naravno, neće mi biti lako, ali sam spreman da preuzmem rizik i odgovornost“.

Mnogi Marka porede sa slavnim Željkom Obradovićem, koji je imao sličan put od igrača do trenera.

,,Svi pokušavaju da moju trenutnu situaciju porede sa onom koju je imao Željko Obradović kada je prekinuo igračku karijeru da bi postao trener Partizana. Naravno da bih ja voleo da se isto desi, ali ipak je ispred mene dug put i mukotrpan rad. Nije lako postati vrhunski trener kao što je Željko. Ne želim da poletim i da me savlada euforija, već težim tome da idem korak po korak. Mogu sada samo da obećam da ću se truditi da sa klubom pravim najbolje moguće rezultate“.

Novi strateg Borca naglašava da je klubu mesto u samom vrhu.

,,Smatram da Borac treba da bude treća ekipa u Srbiji, odmah iza Partizana i Crvene zvezde. Slažem se sa onima koji tvrde da se od tradicije ne živi, ali mislim da imamo dovoljno snage da Borac vratimo na mesto koje mu pripada. Ne želim da se vraćam u vreme stare Jugoslavije, već da mislim na budućnost“.

Marinović se dotakao najvažnijeg pitanja, odnosno sa kojim će timom Borac nastupati u narednoj sezoni.

,,Za sada imamo pet seniora koji imaju ugovor sa Borcem. Tek sam ušao u posao, tako da sada pokušavam da pronađem prava pojačanja za tim. Ne sumnjam da ćemo naći dobre igrače koji će pokriti odlaske pojedinaca. Ponovo ćemo igrati dva takmičenja, sezona će biti duga, tako da će nam trebati dugačak roster. Dosta stvari zavisi i od budžeta. Prethodnih sezona imali smo skromna sredstva, ali smo uprkos tome pravili dobre rezultate“, zastao je Marinović, pa nastavio.

,,Ove godine krećemo nešto ranije sa pripremama, jer 4. avgusta igramo utakmicu sa reprezentacijom Srbije. Do tada moramo pronaći barem dva kvalitetna igrača kako bismo mogli da izađemo na megdan reprezentaciji. Ne spadam u grupu ljudi koji smatraju da svi igrači Borca moraju biti iz Čačka. Naravno, okosnica tima uvek su bili i biće domaći košarkaši, što je zaista lepo i predstavlja pravu retkost u Srbiji, pa i Evropi“.

Novi trener Borca nije želeo da detaljnije govori o svom stručnom štabu.

,,Otprilike znam imena, ali još uvek nisam spreman da ih saopštim. Obavio sam neke razgovore, a u narednom periodu ću sastaviti stručni štab“.

Što se tiče mlađih kategorija…

,,Borac ima dobre mlade igrače, ali moramo se truditi da dodatno popravimo našu školu košarke, od mlađih pionira do juniora. Želimo da stvorimo igrače koji će uspešno igrati za seniorski tim. Međutim, i mladi moraju da shvate da ako žele da se uspešno bave košarkom moraju da žive za nju. Mnogo odricanja mora da bude ako neko želi da bude profesionalac“.

Za kraj Marinović poručuje.

,,Biće teško, ali ne bežim od odgovornosti. Ništa u životu mi nije palo sa neba, već sve što sam uradio bilo je pošteno i sopstvenim radom. Naravno, treba imati dosta sreće da se neke stvari poklope. Ali sam siguran da kada dam svoj maksimum samo dobrom mogu da se nadam“.  

Nikola Minović

Ostavite komentar