Kultura

Muzej u Toskani radi DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev

765pregleda

Italijanski muzej Ideal Leonardo da Vinči saopštio je da planira da sprovede DNK testove na pramenu kose za koji se veruje da je možda pripadao renesansnom umetniku Leonardu da Vinčiju, koji je preminuo pre 500 godina.
Da Vinči je preminuo maja 1519. godine i sahranjen je u dvorcu d’Amboaz nedaleko od francuskog grada Tura. Dvorac je bio oštećen nakon Francuske revolucije 1789. i mnogi grobovi su uništeni, uključujući i Leonardov.
Alesandro Vesozi, direktor muzeja u Vinčiju, rodnom gradu Da Vinčija u Toskani, izjavio je da je pramen kose pronašao na toj lokaciji 1863. godine muškarac koga je zadužila kraljevska komisija da pokuša da pronađe ostatke Leonarda da Vinčija.
“Američki kolekcionar je 1925. godine kupio ovu relikviju u Parizu, a prije nego što je preminuo u 95. godini, prodao ga je drugom američkom kolekcionaru, koji nas je kontaktirao” – rekao je Vesozi.
On je naveo da muzej planira da “izvuče” DNK iz uzorka i uporedi ga sa DNK grupe potomaka za koje muzej saopštava da ih je identifikovao 2016. godine koristeći genealoške zapise. Test bi, takođe, trebalo da dokaže da li ostaci identifikovani u Francuskoj 1863. godine stvarno pripadaju Da Vinčiju.
Ono što je važno jeste da se ne uzme zdravo za gotovo rezultat pre nego što se naučno testiranje ne završi” – rekao je Vesozi.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar