KulturaPravoslavlje

Održano predavanje na temu “Da li je crkva društvo savršenih?”

Predavač arhimandrit Timotej Milivojević, iguman manastira Vaznesenje

867pregleda

U Klubu Doma kulture u Čačku tražilo se mesto više za izuzetno nadahnuto predavanje arhimandrita Timoteja, igumana manastira Vaznesenje pod Ovčarom. Nakon uvodnog izlaganja Verice Kovačević, urednice kulturno-obrazovnog programa, a na temu „Da li je crkva društvo savršenih“, reč je preuzeo arhimandrit Timotej.

 

Citirajući delove iz Jevanđelja, Poslanica, Dela apostolskih, prisutnima je pokušao da ukaže na to da su u crkvi od samog početka bile rasprave i da crkva nije konzervirana tvorevina, niti uramljena slika. Crkva je živa, u njoj su prisutna različita mišljenja, a njeno prirodno stanje je stradanje. Crkva se kroz istoriju stalno razvijala, a o tome da je problema uvek bilo i da je život crkve neprestano bio dinamičan govori i sedam Vaseljenskih sabora koji su i sazivani kako bi se iznela različita izlaganja, rasprave, mišljenja, da bi crkva na kraju uvek imala završnu reč rekavši šta je ispravno.

„Crkva nikada ne može biti definisana. Kada bismo je definisali, mi bismo je zaključali. Crkva je zajednica, sabornost, društvo, jer smo oslonjeni jedni na druge. Bog je ceo svet stvorio kao crkvu. Crkvu čini narod. Kako živi, tako i upokojeni, a naš Bog je Bog živih“, naglasio je iguman manastira Vaznesenje.

Na predavanju je posebno ukazao na to da crkva nije društvo savršenih. U crkvi su i grešnici, jer nas Bog sve voli i nikada nikog ne ostavlja. Primeri za to se nalaze upravo u Jevanđelju, kao što su priča o Zakheju, priča o mitaru i fariseju, o bludnom sinu, žitu i kukolju… Crkva je dužna da primi sve koji joj dolaze. Mi, ljudi, smo jedini koji možemo drugog isterati iz crkve, dok je crkva ta koja daje poslednju nadu. Ona je čovekov čuvar, čuvar njegovog dostojanstva i prihvata ga u svim njegovim manifestacijama.  I ma koliko to možda nekome čudno zvučalo, ona je ta koja prihvata grešnika pre nego pravednika, jer bolesni trebaju leka, a ne zdravi.

Govoreći o svetiteljima, besednik je istakao da su i oni korak po korak dostizali svoju svetost, da su se i oni borili sa svojim slabostima i da nisu odmah postali sveti. Iza njih je bio mukotrpan proces uzrastanja.

Bog zna da svi imamo nedostatke. Ni sveštenici nisu bezgrešni, jer su i oni ljudi. Na nama je da ih ne osuđujemo, da shvatimo i prihvatimo njihove nedostatke, kao i nedostatke bilo kog čoveka. Tek tada, u tom neosuđivanju, kao i prikrivanju tuđih nedostataka možemo biti savršeni.

„Mi nemamo pravo da se ljutimo na crkvu. Nemojmo je sramotiti. Štitimo je. Živimo slobodno, bez osuđivanja, jer je to put ka večnom životu.“, zaključio je svoje predavanje arhimandrit Timotej.

Da niko od nas nije savršen, ali da je predavanje bilo i te kako savršeno bio je komentar iz publike koji je pobrao aplauz svih prisutnih.

Nela Mečanin

Ostavite komentar