Kultura

“Ožalošćena porodica”

645pregleda

Poštovani članovi, prijatelji i poštovaoci Udruženja Čačana u Beogradu,

Omladinsko pozorište “Morava teatar” iz Čačka koje već duži niz godina okuplja i edukuje mlade i nadarene glumce prirediće nam još jedan vrhunski kulturni događaj. Posle njihove uspešne predstave “Snežana i sedam patuljaka” koja je bila prilagođena najmlađim gledaocima ovoga puta na sceni će biti nešto ozbiljniji sadržaj. Radi se o premijeri jednog od najpoznatijih i najizvođenijih komada “Ožalošćena porodica” čiji je autor naš poznati književnik i komediograf Branislav Nušić. Predstava će premijerno biti izvedena u subotu 22. aprila 2023. godine sa početkom u 20 časova na sceni “Dule Milosavljević Žele” u Čačku (Ul. Železnička kolonija br. 8) koja je matična scena ovog čačanskog omladinskog teatra. Karte će biti u prodaji na bilatarnici teatra na dan premijere u periodu od 17 do 20 časova. Adaptaciju predstave, izbor muzike i režiju potpisuje osnivač i glavni umetnički pedagog “Morava teatra”, naš poznati glumac Vladimir Jocović. Nastupa jedanaest mladih glumaca: Luka Mićović, Jovana Petrićević, Radoje Ivanović, Sandra Ružičić, Dušan Kostić, Danica Lazović, Aleksandra Kovačević, Minja Đelkapić, Sara Tatović, Maša Peruničić i Natalija Ćurčić. Majstor svetla je Miloš Krdžić.

Komediografski zaplet se vrti oko mnogobrojne rodbine koja se nestrpljenjem i međusobnom netrpeljivošću iščekuje otvaranje testamenta njihovog pokojnog rođaka. Ceo zaplet polako postaje neskrivena borba za lične interese, snove i zamišljeni bolji život. U toj borbi sva sredstva su dozvoljena. Prepoznatljive likove koje je Nušić kreirao pre nepunih 90 godina možemo sresti u komšiluku, na radnom mestu, pa čak i u široj porodici. Kako su kroz predstavu prenaglašeni oni izazivaju smeh svojim sumanutim pokušajima da se domognu nečega što nije njihovo, dokazujući svoja prava na nasledstvo, proveravajući ionako sumnjive rodbinske veze. Galerija beskrupuloznih, licemernih, gramzivih, pohlepnih i prevrtljivih likova kao što su Agaton, Simka, Proka, Sarka i drugi postaju tako lukavi manipulatori željni novca i materijalnog blagostanja. Oni su emotivno neuravnoteženi, a njihov lični prosperitet se zasniva na tuđoj nesreći. Pojačavajući prikaz negativnih crta našeg mentaliteta, Nušić nam upućuje snažnu poruku vezanu za ljudsko ponašanje, saosećanje i pristojnost. Simbol te pristojnosti je služavka Danica, za koju će se kasnije ispostaviti da je pokojnikova kćer iz prvog braka za koju niko nije ni znao da postoji. Ko je pokojni Mata Todorović koga svi sa epitetom žalimo i oplakujemo? Da li smo ga odistinski žalili ili smo se plašili da to ne činimo? Da li postoje oni koji će u vremenu beznađa dobiti makar malo nade za spas ili i njih srećemo samo u bajkama koje smo čitali i koje su nam pripovedali? Da li svako od nas ima svoju Danicu (zvezdu) ili ipak svojim radom moramo stvoriti ono za čim žudimo?

Puno je pitanja, a nedovoljno ogovora. Neke od njih pokušaće da nam natuknu naši mladi zemljaci, glumci Omladinskog pozorišta “Morava Teatar”. Drago nam je što će, uz veliki entuzijazam mladih umetnika i gospodina Jocovića, Čačku biti poklonjena premijera jednog ovako kapitalnog dela srpske komedije u izvođenju lokalnog glumačkog ansambla. Pozivamo sve ljubitelje pozorišne umetnosti da u subotu 22. aprila 2023. godine od 20 časova prisustvuju premijeri predstave “Ožalošžena porodica”. Sigurni smo da će se naši mladi zemljaci potruditi da im prirede nesvakidašnji doživljaj za pamćenje.

Predstava “Ožalošćena porodica” – likovi:

Agaton Arsić – Luka Mićović
Simka – Jovana Petrićević
Proka Purić – Radoje Ivanović
Gina – Sandra Ružičić
Tanasije Dimitrijević – Dušan Kostić
Vida – Danica Lazović
Trifunka Spasić – Aleksandra Kovačević
Sarka – Minja Đelkapić
Pava – Sara Tatović
Milka Stanimirović – Maša Peruničić
Danica – Natalija Ćurčić

UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar