Kultura

Pesničko (prisloničko) veče kod Mišića kuće

1.3Kpregleda

U subotu 20.jula 2019. godine počeo je 32. Sabor frulaša u Prislonici kraj Čačka. Tradicionalno, kao i svake godine kod Mišića kuće održano je pesničko druženje. Dvorište ukrašeno motivima starog srpskog sela (ćilimima, vezenim stolnjacima, čuturama, poljskim cvećem, aranžiranim voćem u pletenim korpama)dočekalo je priličan broj ljubitelja poezije.

U programu koji je trajao nešto više od sat vremena, desetine pesnika je kazivalo svoje stihove. A pesnika je bilo kako onih mladjih, tako i onih starijih. Pažljivo biranim rečima u svaku pesmu je utkana posebna emocija koja publiku nije ostavila ravnodušnom.

Domaćica Mišića kuće i ove divne večeri , a ujedno i voditeljka programa, Aleksandra Mišić,  predstavljala je pesnike, a veče je počelo čarobnom pesmom Jadranke Vitas pod nazivom „Nije svako drvo“. Pored desetine pesama koje su recitovane te večeri, publika je mogla da uživa i u pevanju  starih srpskih pesama.

„Zasp’o Janko pod jablanom“ u izvođenju Jane Stolice,  „Oj Moravo“ koje je pevala mlada mama Ljiljana Ranković sa četvoro svojih mališana, Lazarom, Nikolom, Đurđom i Zlatom bile su samo neke od pesama koje smo čuli te večeri.

Gost ovog izuzetno lepog druženja bila je i glumica Jelena (Mila) Ivanišević Paunović. Ova srpsko-švedska glumica je govorila stihove norveškog pesnika prevedene na srpski, opčinila nas jednom švedskom narodnom pesmom i za sam kraj oduševila sve prisutne  kazivanjem stihova „Pohvala Knezu Lazaru.“

A frula? Frula je imala tu čast da četrnaest prelepih pesama (koje su pisane isključivo za nju) dobije Saborske povelje. Treće mesto je osvojila „Srbinova frula“ Nedeljke Nede Đukić, drugo mesto je dodeljeno Božidaru Peševu i njegovoj „Staroj fruli“, dok je Boško Lomović stihotvorac  prvonagrađene pesme pod nazivom „Frulo moja prosta“. I ove godine je izabrano najlepše prisloničko dvorište , a prvu nagradu je ponelo dvorište vrednih ruku porodice Dragana Bojovića.

Nela Mečanin

Ostavite komentar