Humanitarni radKultura

PET na PET – Bojana Stefanović Tornjanski: Imala sam premijeru, u matičnom pozorištu, o Svetom Savi, “U ime oca i sina”

Naša draga glumica imala je pet pozorišnih premijera za nepune dve godina, u intervalu od godinu i po dana snimila je tri serije i očekuje premijerno prikazivanje jednog filma! Bojana je imala premijeru o Svetom Savi, “U ime oca i sina”!

585pregleda

Srpska sjajna glumica Bojana Stefanović Tornjanski, gost je naše rubrike PET na PET. Popularnost je stekla igrajući u predstavi „Neki to vole vruće“, svom zabavljačko – pevačkom umeću u „Karaoka obračunu“… Jedna od prvih serija u kojima je imala ulogu bila je serija „Kazneni prostor“, potom je igrala u „Mješovitom  braku“, „Idealnim vezama“  i serijama „Ono kao ljubav“ , „Nemoj da zvocaš“, “Pogrešan čovek”, “Ubice mog oca”, “Poziv”… Pojavljuje se u filmovima „Slobodan pad“, „Bližnji“, kao i u „Položajniku“, gde igra glavnu ulogu simpatične devojke Milke.

“V (fau) Efekat” je srpska serija iz 2024. godine u kojoj igra naša gošća. Od 10. februara 2024. godine premijerno se emituje na Superstar TV – u. Moderno pozorište se priprema za premijeru dugo očekivane predstave. Međutim, kako ceo ansambl željno iščekuje veliku noć, glumci počinju da dobijaju anonimne pretnje. U noći premijere, poznati glumac umire na sceni dok je u okviru predstave izvodio scenu samoubistva. Bojana podvlači da su prve reakcije baš pozitivne i da vlada veliko interesovanje za seriju.

Na daskama koje život znače imala je premijeru o Svetom Savi, u svom matičnom pozorištu, “U ime oca i sina”.

Da li je gluma bila jedina preokupacija ove mlade, ambiciozne, glumice i da li je bar malo vremena posvećivala ostalim životnim stvarima, dobrotvornom radu, saznaćemo iz naših pitanja upućenih Bojani Stefanović.

1.Koliko je, u današnje vreme, važno biti human?

“U svakom momentu važno je biti human. U današnje vreme naročito jer se razni problemi nagomilavaju. Čovečanstvo se susreće sa mnogobrojnim problemima, preprekama, a jedino rešenje je da se okrenemo jedni ka drugima. Da budemo svesni okruženja i gde žive ostali ljudi na planeti! Ako možemo da pomognemo deci i ljudima iz ratom zahvaćenih područja”.

2.Šta najčešće nekog motiviše da bude plemenit?

“Jedino mogu da govorim u svoje ime. Reč plemenit je čudna, za mene je to prirodno stanje. Prirodno osećanje svakog ljudskog bića je da priskoči u pomoć, bilo kome. Ne postoji neka posebna motivacija i ako ste odgajani u duhu svesnosti šta se dešava oko vas potpuno je prirodno da nekom pomognete da bi mu bilo bolje”.

3.Da li nas tempo života primorava da gledamo samo na sebe i svoje interese?

“Živimo veoma brzo, izazovan, naporan…Nekada deluje da nemate vremena ni za one osnovne, nasušne, životne potrebe koje se tiču vas samih, a tek za druge. U izolovanom balonu je nemoguće živeti ili u svetu gde čovek gleda samo na sebe. To je nedopustivo, a nije ni ljudski. Neko ima malo više vremena da se posveti deljenju vremena i problema drugih ljudi. Ipak, svako od nas nađe slobodnog vremena za kafu, film, knjigu, tako da se može naći vremena za neku vrstu pomoći, makar jedan humanitarni SMS”.

4.Kojim dobrotvornim akcijama se najradije odazivate, koncertima, predstavama, utakmicama, slanjem humanitarnih SMS poruka…?

“Iskreno ne razmišljam o načinu, bitno mi je da vidim čistu nameru i da postoji svrha mog angažovanja. Ako svojim primerom mogu da pozovem ljude da u nekoj akciji učestvuju, na bilo koji način, tu sam”.

5.Da li kulturni, sportski, prosvetni, novinarski… poslenici imaju posebnu odgovornost u podizanju svesti, o potrebi, za dobrotvornim radom?

“Svaka javna ličnost može da utiče na manji ili na veći broj ljudi. Zbog toga svako pojavljivanje u javnosti je važno i mora se voditi računa na šta se ukazuje. To je prirodna odgovornost ako se bavite javnim poslom. Meni je normalno i pristojno nastupanje primarno u javnim istupima. Bitno je kako živim, koje vrednosti promovišem i da u svakom trenutku mogu da stanem iza njih. To je od izuzetne važnosti zbog uticaja na mlade ljude koji prate drage glumce, pevače, sportiste…”.

Inače, Bojana se bavila plesom. Trenirala je tenis, košarku, umetničko klizanje. Nije imala nekog uzora među sportistima, ali joj je deka bio najveći uzor. Deka, Radovan Pantović je bio jedan od osnivača fudbalskog kluba i sportskog društva Crvena zvezda. U dva mandata je bio i predsednik fudbalskog kluba. U principu ne navija ni za jedan klub, ali porodična tradicija daje prednost Crvenoj zvezdi. Navija za našu reprezentaciju u bilo kom sportu. Drži se devize „Da smo živi i zdravi“, a imala je pet pozorišnih premijera za nepune dve godina, u intervalu od godinu i po dana snimila je tri serije i očekuje premijerno prikazivanje jednog filma. Bojana je imala premijeru o Svetom Savi, u svom matičnom pozorištu, “U ime oca i sina”.

REČ REDITELjA: “Milovan Vitezović ostavio nam je plod svog dugogodišnjeg studioznog rada, dramsku epopeju na dve stotine strana “U ime oca i sina”. Od tog dragocenog materijala moglo bi se sačiniti četiri celovečernje predstave. S obzirom da sam pre 30 – tak godina režirao predstavu o Svetom Savi u pozorištu za decu od prvog dela ovog Vitezovićevog dramskog zaveštanja, sada sam odlučio da se koncentrišem na poslednji deo koji sadrži biografske činjenice iz života Svetog Save od monašenja do kraja života. Radnja drame prati kako je organizovao crkvu, državu, uveo zakone, obrazovanje, bolnice, bio diplomata, mirio zaraćene… pa sve do smrti u Trnovu. Veoma je dramski zahtevno ali i izazovno praviti predstavu o istorijskoj ličnosti kakav je Sveti Sava. To je čovek koji se mlad odrekao svega zemaljskog i postao monah da bi, posvetivši ceo svoj život Bogu, postao sposoban da učini više od bilo kog čoveka za isti taj zemaljski svet” – Milan Karadžić.

Pružena ruka Hilandara mnogodetnim porodicama, ugroženim grupama i pojedincima, deci i mladima, naše je nadahnuće i okvir za dobrotvorno delovanje.

Udruženje Teofil 1198 Čačak.

Tekući račun br. 200-3707050101022-97

Devizni račun br. RS35200370705010198812

Banka Poštanska štedionica

office@teofil1198.org

Dan dece obolele od raka – 15.02. 2023. godine. NURDOR – Mi olakšavamo živote deci oboleloj od raka i njihovim najbližima pružajući praktičnu, emotivnu i materijalnu podršku. SMS na 1150, cena 100 dinara!

Pružena ruka Hilandara mnogodetnim porodicama, ugroženim grupama i pojedincima, deci i mladima, naše je nadahnuće i okvir za dobrotvorno delovanje.

Udruženje Teofil 1198 Čačak,

Tekući račun br. 200-3707050101022-97

Devizni račun br. RS35200370705010198812

Banka Poštanska štedionica

office@teofil1198.org

Piše: ĐURĐE MEČANIN

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar