MozzartPet na pet

PET NA PET – Marko Maksimović: Nisam savladao klizanje i hokej na ledu, ali sam naučio da igram šah

Novinar i majstorski kandidat “ložio” se na Gorana Grbovića i Peđu Mijatovića!

1.42Kpregleda

 Rođen je u Beogradu gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Sportskoj Akademiji, smer šahovski trener. Šahom se bavi skoro trideset godina. Prvo kao igrač, a zatim kao trener, sudija i organizator međunarodnih takmičenja.

Prethodne godine, na seniorskom prvenstvu Evrope, u gruzijskom Batumiju, bio je šef delegacije srpskog državnog tima. Ima titulu majstorskog kandidata. Nastupa i dalje za klubove u Srbiji i u Nemačkoj.

U redakciji Beogradskog programa RTS – a radi od 2010. godine. Kao reporter izveštavao je sa brojnih događaja u zemlji i inostranstvu. Najviše prati sport. Uređuje i emisije Jutarnjeg programa Javnog servisa.

Kolega Marko Maksimović ima 38 godina, oženjen je, a od pre dva meseca, otac je slatkog dečaka.

Danas je gost u rubrici “Pet na pet” dok u subotu sastavlja MOZZARTOV “Humanitarni tiket u podne”.

1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim šahom?

“Trenirao sam odbojku, košarku i hokej na ledu. Na košarci i odbojci sam se zadržao oko godinu dana, na hokeju svega jedan trening. Shvatio sam da prvo moram da naučim da klizam da bi mi neko dodao pak…Klizanje, koje nisam savladao do danas, je razlog što sam deo života posvetio šahu”.

 

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

“Prvo sam se ‘ložio’ na Gorana Grbovića. Tada sam bio baš mali. Kasnije, sam ‘žvakao žvaku’ kao Peđa Mijatović, a danas imam želju da trčim kao Milivoje Ćirković. Međutim, ne ide mi baš”.
 

3.Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Partizan! Bez obzira gde i sa kim igra, zaista se lepo osećam kada pobedi. Nažalost mnogo je političara u sportu, otrovali su sve što su mogli, pa i moj Partizan. Neću prestati da ga volim. Trajaćemo i kad njima prestane da bude interesantno da nas truju”.

 

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Trojka Saleta Đorđevića, u Istanbulu, protiv Huventuda za titulu prvaka Evrope. Kada je lopta prošla kroz koš ispustio sam kolač iz ruke, koji sam tužno jeo, jer sam bio ubeđen da ćemo izgubiti utakmicu posle poena Tomasa Đofreze”

5.Da li imate životni ili sportski moto?

“Igraj, napadaj, živi svoj život, ne diraj druge, imaćeš više za sebe”!

 

IZVOR: MOZZART SPORT

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

Ostavite komentar