Zdravstvo

Profesor Zoran Radovanović:  Malo je verovatno da nam je virus prenet već krajem januara, ali je moguće da je narednog meseca kao neprepoznat cirkulisao u populaciji

Jedan od najpoznatijih epidemiologa na ovom području podvlači da na pravljenju vakcine radi četrdesetak kompanija u svetu, neke su upravo počele prvu fazu kliničkih studija!

2.48Kpregleda

Zoran Radovanović bio je redovan profesor epidemiologije na medicinskim fakultetima u Beogradu (do 2000. godine) i Kuvajtu (do 2007. godine).
Predavao je ili ispitivao (external examiner – eksterni ispitivač) na više univerziteta u zemlji i inostranstvu.
Objavio je preko 300 naučno – stručnih radova, uključujući tridesetak monografija.
Napisao je i uredio skoro sve domaće postdiplomske i dodiplomske udžbenike iz svoje oblasti.
Među novijim knjigama profesora Zorana Radovanovića nalaze se:“Endemska nefropatija”/”Endemic Nephropathy” (u koautorstvu, bilingvalno izdanje; 2000),“Terenska epidemiologija – Istraživanje epidemije”(2000),“Savremena epidemiologija: Koreni, teoretske osnove i pravci razvoja”(2003),“Epilex: A multilingual lexicon of epidemiological terms”(2006),“Kritičko čitanje u epidemiologiji: Analiza jednog udžbenika”(2007),“Grip”(2010. i 2019), „Istina o vakcinama“ (2016. i 2017), „Variola vera“ (2018) i „Istina o raku“ (2019).

 

Foto: print screen

Među knjigama koje je uredio profesorZoran Radovanović nalaze se:“Najčešće bolesti i povrede – Epidemiologija, etiologija i prevencija”(2004) i“Epidemiologija”(2005, 2008. i 2012).
Dobitnik je većeg broja priznanja i nagrada za naučni rad u Srbiji, zemljama bivše Jugoslavije, Češkoj, SAD, Kuvajtu, Pakistanu.
Obavljao je dužnost recenzenta dvostrukog broja međunarodnih naučnih časopisa i uređivao jedan od njih.
Bio je konsultantUniverziteta Harvard iz SAD za ispitivanje narodnog (javnog) zdravlja na Bliskom istoku.
Jedan je od naših najistaknutijih stručnjaka iz oblasti epidemiologije i preventivne medicine, živi u Beogradu, a prihvatio je našu molbu da odgovori na pitanja u vezi sa virusom korona (SARS – CoV – 2) i bolešću kovid – 19.

Da li su u Srbiji preduzete sve potrebne mere kada je virus korona u pitanju? Evidentno je da svi naši lekari, na vreme, nisu dobili osnovna sredstvaza zaštitu.

„Jesu preduzete mere, ali sa znatnim zakašnjenjem. Mi smo, kad se ceo svet ozbiljno pripremao, održali onu smehotresnu konferenciju za štampu 26. februara, kad su se i predsednik Srbije i neki njegovi saradnici sprdali sa novom bolešću. Događaji su već posle desetak dana ukazali na njihovu kratkovidost“, ističe na početku prof. Radovanović i dodaje.

„Naravno da lekari i sestre na početku nisu imali odgovarajuću zaštitu. Oni su se žalili svojim sindikalnim vođama i novinarima, ali su sindikalci ignorisani, a novinari hapšeni zbog širenja navodnih lažnih vesti. Na istinu ukazuje podatak da je danas svaka sedma zaražena osoba u Srbiji zdravstveni radnik“.

Krajem januara i tokom februara veliki broj prijatelja nam sepožalilo na tegobe, opisivali su ih kao nikad gore i povezivali su ih sa sezonskim gripom. Čak su i mlađe osobe završavale u bolnici. Da li je moguće da se još tada pojavio virus SARS – CoV – 2 ?

„Tokom prva dva meseca ove godine bilo je puno obolelih od gripa i njemu sličnih oboljenja disajnih puteva. Malo je verovatno da nam je virus prenet već krajem januara, ali je moguće da je narednog meseca neprepoznat cirkulisao u populaciji“.

Pošto je puno Srba radilo u Kini, većinom kao sportski treneri, bili smo u toku šta se kod njih dešavalo. Naravno, koliko su i oni bili informisani od strane kineskih medija.U Kini su sprovođene rigorozne mere izolacije, ali je ostatak sveta sporo odreagovao?

„Sumnja se da su i Kinezi ključnu informaciju pustili sa zadrškom. Svetska zdravstvena organizacija je odmah ukazala na opasnost, ali je tačno da su mnoge zemlje, bar u prvom trenutku, ispoljile izvesnu tromost“.

U razgovorima sa našimljudima koji žive u Australiji, Saudijskoj Arabiji, Hong Kongu, Japanu… znamo da se bolest kovid – 19 pojavila, a u nekim državama trenutne temperature dostižu i 40 stepen Celzijusa. Kod nas se pozivaju na više temperature i toplije vreme. Da li može da se proceni kada će epidemija da stane i koliko će visoke temperature da utiču?

„Infekcije disajnih puteva obično se prorede tokom leta, a grip praktično sasvim umine. Međutim, to ne mora da se odnosi na nove bolesti. SARS je 2003. godine harao sve do jula“.

Pojedine kolege govore da pandemija može da potraje do naredne godine!?

„Vrlo je verovatno da bolest neće spontano nestati, već da će se javljati u talasima. Na njih neće moći bitnije da se utiče dok se ne primeni vakcina. Postojeće mere imaju za cilj da razvuku obolevanje, kako ne bi u kratkom roku u bolnice grunuo ogroman broj bolesnika, što bi dovelo do kolapsa sistema. Masovnije epidemije će se javljati sve dok se populacija ne prokuži u dovoljnoj meri, pa bolest postane endemska, sa malim epidemijskim talasima u hladnom periodu ili dok se otpornost stanovništva veštački ne uspostavi vakcinacijom“.

Da li je kod nas Novi Pazar novo potencijalno žarište, zbog navika stanovništva?

„Novi Pazar je jedno od više (ne više samo potencijalnih, već stvarnih) žarišta. Značajnije od lokalnih navika je striktno poštovanje mera“.

Koliko je u nekom skorijem periodu realan pronalazak leka ili vakcine? Znamo da postoji više faza u ispitivanju, testiranju, do konačnog odobrenja za svaki lek.

„Na pravljenju vakcine radi četrdesetak kompanija u svetu. Neke su upravo počele prvu fazu kliničkih studija, što znači provere na ljudima. Realno je procenjivati da, ukoliko se ne primeni skraćeni postupak (koji sobom nosi određene rizike), nadležne institucije odobre vakcinaciju opšte populacije idućeg leta ili, eventualno, nešto ranije. Međutim, nama bi vakcina postala dostupna mesecima kasnije, kada zemlje proizvođači zadovolje potrebe svoje populacije“.

Da su nadležni Vas pitali šta biste uradili, koje mere biste preduzeli? Čitamo da su Šveđani pustili da u narednom periodu oboli dve trećine stanovništa, zbog kolektivno sticanja imuniteta?

„Bio bih za fizičko udaljavanje i određene mere zabrana, ali selektivno odabrane i ne tako radikalne kako su kod nas primenjene. Švedska je pošla od procene da će se bolest javljati u epidemijskom obliku sve dok se najveći deo populacije ne prokuži, odnosno dok bolest ne postane endemska zahvaljujući visokom stepenu kolektivnog imuniteta. Sada su procenili da je cena previsoka, pa uvode restrikcije, poput ostalih zemalja.I dva populistički orijentisana političara, Donald Tramp i Boris Džonson, imali su slična polazna gledišta, ali su ih promenili“.

U Japanu Ustav stanovništvu garantuje slobodu kretanja, ali Japanci poštuju uvedeno vanredno stanje. Imaju oko 4.000 obolelih, što je malo na ukupan broj stanovnika?

„U svakoj sredini mere treba da budu krojene prema vladajućim socijalnim i kulturološkim obrascima. Tamo funkcionišu mere koje bi drugde bile teško sprovodive“.

Možda neki savet možete da nam uputite? Da li pomažu vitamin „D“, inhalacija morskom solju, kinin ili nešto četvrto?

„Ljudski organizam je fino baždaren instrument kojem obično ne treba pomoć, ukoliko se zdravo živi. Međutim, savremeni čovek je zimi mnogo manje na otvorenom nego njegovi daleki preci, pa mu je od pozne jeseni do ranog proleća potreban „D“ vitamin u vidu kapi ili dražeja. Može povremeno da pomogne i neka tableta cinka. Sve ostalo dolazi u obzir samo ukoliko laboratorijska analiza ukaže na nedovoljnu koncentraciju u organizmu. Ne verujem u ispiranje sluznice rastvorom morske soli radi navodnog uklanjanja virusa, ali morska so ima svoju primenu kod nekih, uglavnom hroničnih stanja, poput sinuzitisa. Kinin ne koristi, ali neki drugi antimalarici možda mogu da deluju (još uvek nema čvrstih dokaza), ukoliko se daju bolesnicima. Preventivno uzimanje hlorokina i sličnih preparata može da bude opasno“.

Ostali suplementi?

Razni preparati za navodno podizanje imuniteta (minerali, vitamini, antioksidanti) obična su prevara. To su mamipare za naivne. Sreća je što ne deluju, jer kad bi se zaista veštački podigao imunitet, moglo bi ozbiljno da se ugrozi zdravlje. Za slobodne radikale prisutne u organizmu priroda se postarala da imaju svoju svrhu. Njihova nasilna neutralizacija unosom antioksidanasa veštačkim načinima pre ili kasnije se osveti čoveku.Razgradnju štetnih materija u organizmu savršeno obavljaju bubrezi, jetra i drugi organi. Za takozvanu detoksikaciju van zdravstvenih ustanova zalažu se manipulanti i budale. Imunitet se održava na optimalnom nivou balansiranim odnosom rada i odmora, raznovrsnom ishranom, dovoljnim snom i izbegavanjem stresnih situacija“, poručio je prof. dr Zoran Radovanović jedan od međunarodno priznatih epidemiologa.

 

Đurđe Mečanin

PS

(Portalu Ozon Press, Čačanskim novinama, Ozon Radiju nije dozvoljeno preuzimanje teksta sa portala Kablarnet.rs niti sa drugih portala koji preuzmu tekst. Ostali mediji mogu do drugog odgovora koji je dao profesor Radovanović, a nakon toga postaviti link teksta na kablarnet.rs)

Ostavite komentar