Sport

Samir Mlaćo: Virus korona i bolan udarac sportu u BiH

Novinar najčitanijeg sportskog portala SportSport.ba. u BiH pita se da li ima svetla na kraju tunela?

1000pregleda

Situacija u BiH, kada je u pitanju pandemija Covid – 19, je pod kontrolom, bar tako kažu nadležni, a kada sve prođe, svi se nadamo ubrzo, uslediće saniranje šteta.

“One će biti milionske, to je više nego jasno, a naravno odraziće se i na sport”, smatra naš kolega i dodaje.

“Ionako teška finansijska situacija uz nove probleme doneće dodatne muke, te neće biti neka senzacija ukoliko pojedini sportski kolektivi dožive potpuni krah, odnosno gašenje”.

Kada je sport u BiH u pitanju, košarkaško prvenstvo u elitnom rangu je prekinuto i odlučeno je da se sezona okonča po trenutnom stanju na tabeli.

“U fudbalu je mnogo više upitnika. Kada je Premijer liga u pitanju, sutra će biti održan sastanak (video konferencija) klubova i čelnika Saveza na kojima će se između ostalog pričati o tome kada bi prvenstvno moglo biti nastavljeno, ali i o finansijskoj pomoći koju klubovi očekuju”.

Skoro svi klubovi će biti primorani na smanjenje plata, ali do sada se nijedan nije zvanično oglasio i otkrio koliki će biti procenti, te da li su igrači pristali.

“Ono što je zvanično, kada prvenstvo krene igraće se bez publike, dok će se u Kupu BiH igrati po jedan polufinalni meč, te jedan u finalu. To će biti učinjeno s obzirom da neće biti slobodnih termina, jer se očekuje da će se prvenstvo u Premijer ligi igrati u ritmu subota – sreda”.

O nižim rangovima u fudbalu se skoro i ne priča.

“Većina klubova je na amaterskom nivou rada, tek puko preživljavanje, pa će uz takav ‘rad’ mnogi teško preživeti ovu krizu. Jedina dobra stvar u svemu tome, jeste da će se morati okrenuti sopstvenom pogonu i pružanju šansi svojoj deci, a prilike će manje biti za islužene strance koji u svom pohodu idu od kluba do kluba”.

U rukometu je takođe mnogo nepoznanica u BiH.

“Jedan deo Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH predlaže okončanje sezone po trenutnom stanju, dok drugi nikako nije za tu opciju. U sve je upletena i politika, te lični interesi, pa odluke još nema ni na vidiku”.

Klubovi se za sada ne odlučuju na treninge na otvorenom.

“Za to nemaju ni dozvole nadležnih, a većina treninga obavlja se onlajn ili fudbaleri sami rade uz sugestije struke u svojim domovima, prirodi, izletištima i slično. Svi bh. sportski klubovi, sportski radnici sa nestrpljenjem čekaju nove informacije. Svi su na mukama, otvoreno se pitaju da li će klubovi dobiti finansijsku injekciju od države ili će sport prepušten sam sebi dožieti novi udarac, šamar od kojeg će teško stati na noge. Ionako klimave”.

Kakva će nam biti staza u mesecima koji dolaze?

Celokupnu situaciju našem kolegi Samiru Mlaću najbolje je opisao trener FK Velež Feđa Dudić. Samir ističe da je mladi stručnjak preporodio Rođene nakon što su sezonu otvorili sa tri poraza.

“Nažalost, vratićemo se puno godina unazad, a taman smo nekako dostigli nivo u većini klubova Premijer lige da je igrač mogao normalno da živi i zarađuje od fudbala. Ja se nadam samo da ćemo svi imati razumevanja u vremenu koje je pred nama i jedni drugima pomoći. Zaposleni u klubovima su u finansijskom minusu, neko vreme one će biti neminovne. Nadam se da će klubovi biti fer prema svima i da ih neće ostavljati bez poslova sada kada je najteže. Mi koji smo u bh. fudbalu praktično od njegovog osnivanja prošli smo dosta teških situacija i opstali smo pa ćemo ako Bog da i ovo prevazići”, reči su Dudića koje možda i najbolje oslikavaju strah i brojne upitnike koji su pred sportskim radnicima.

IZVOR: MOZZART SPORT

Đurđe Mečanin/Samir Mlaćo

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

Ostavite komentar