Društvo

Šta krije psihologija poslovnog odevanja?

1.14Kpregleda
Šta ste obukli danas kada ste krenuli na posao? Da li se osećate dobro u tome? I još važnije, da li se osećate kao vi? Ova pitanja se mogu učiniti trivijalnim, ali zapravo nisu.
Ono što oblačimo ima veliki uticaj na to kako se osećamo. I samim tim to utiče na naš posao – na naše samopouzdanje, na našu kreativnost, na mogućnost da se fokusiramo i sarađujemo sa drugima.

“Thrive Global” i “The Business of Fashion” proveli su mini-istraživanje na temu “Kako garderoba utiče na posao i naša osećanja”, prenosi Business Magazine.

Evo šta su saznali:

– Od ispitanika koji su rekli da nisu zadovoljni i ne osećaju se ispunjenim na poslu, 55% je istaklo da garderoba koju nose na poslu ne predstavlja njih.

– Od onih koji su se izjasnili da su zadovoljni svojom karijerom, 66% je reklo da na poslu nosi ono što izražava njihovu ličnost.

– Više od 80% ispitanika je reklo da dres kod na poslu nije više tako striktan kao nekada.

Gotovo polovina ispitanih dama se oseća nesigurno kada moraju da ponove istu odevnu kombinaciju na poslu. Nema ničeg lošeg u nošenju istih komada. Tu, zapravo, nastupaju vaša kreativnost i vaše ideje kako da kombinujete određeni komad u više različitih varijanti.

Kada muškarac ima nekoliko odela, on vrlo lako može da ih iskombinuje za nekoliko događaja. Međutim, kada su u pitanju žene, situacija je malo drugačija. One osećaju pritisak da moraju da se pojave u novoj garderobi, koja nije nikad viđena na njima.

Nemojte upasti u tu zamku! U skladu sa vašim vremenom i budžetom, možete da se s vremena na vreme pojavite u novoj odeći, ali nema ničeg lošeg ni u kombinovanju starih komada.

Tamnije nijanse

Neka istraživanja su pokazala da ljudi, pošto dožive neku tragediju u životu, imaju tendenciju da biraju garderobu tamnih nijansi. Oblače se tako da bi izrazili svoju melanholiju i teška stanja kroz koja prolaze.

Zato je vrlo važno da s vremena na vreme birate garderobu svetlijih nijansi, nešto što će vam popraviti raspoloženje, jer je dokazano da takvi izbori imaju veliki uticaj na vaše ponašanje i mentalno zdravlje.

Visoke štikle ne moraju biti obavezne za posao, bez obzira na kojoj ste poziciji, osim ako vaša kompanija ne zahteva takav dres kod. Slobodno možete salonke zameniti udobnijom obućom, i nećete izgledati manje profesionalno.

izvor: eKapija

Ostavite komentar