MOZZART SPORTSport

Stefan Kovačević: Predsednik srpskog padel saveza je Đorđe Đoković, a članovi UO Dušan Lajović, Filip Krajinović, Bogdan Bogdanović i Milan Tabašević

Generalni sekretar našeg saveza ističe da padel igraju Nole, Zlatan Ibrahimović i milijarder Đanluka Vaći!

1.34Kpregleda

U Srbiji je pre dve godine oformljen Padel – teniski savez Srbije na čijem čelu se nalazi Đorđe Đoković rođeni brat našeg Noleta. Iste godine je formiran i PTS Beograda. O sportu koji je u usponu razgovarali smo sa generalnim sekretarom srpskog saveza Stefanom Kovačevićem koji nam je prvo dao osnovne informacije o padelu.

„Treba reći da je 1990. godine stvorena svetska federacija, a deceniju kasnije i evropska. Igra se po principu ATP turnira, prilično je praćen, a reč je ozbiljnijem vidu rekreacije. Teren je dimenzija 20×10 metara, podloga je veštačka trava posuta kvarcnim peskom i ograđen je plegsiglas tablama visine tri metra. Igra se u dublu, muškom, ženskom i miksu, servira se u protivničko polje, poen traje duže jer je lotica sporija, mekanija i slabije odskače. Reket je sličniji reketu za skvoš, a iznajmljivanje terena je povoljnije jer sat i po iznajmljuju četiri osobe“, napominje Stefan Kovačević.

Padel je popularan u više zemalja poput Španije, Portugalije, Francuske, Italije…a izmišljen je u Meksiku daleke 1969. godine.

„Ovaj sport je popularan kod bivših i sadašnjih tenisera i fudbalera. Poslednjih pet godina tereni za padel postavljeni su u sklopu Rolan Garosa pa ga igrači na turniru igraju u pauzama, kada imaju slobodan dan…Fudbaleri Reala, Barse, Porta igraju padel. Luka Jović je imao u svojoj kući u Madridu teren za padel. Zlatan Ibrahimović je napravio u Švedskoj kompleks za padel, sa 20 terena, ali u svom stilu, kao gladijatorsku arenu. Buknulo je igranje padela u Švedskoj jer ga igra Zlatan. U Zagrebu je osam terena otvorio Robert Prosinečki pa se zavrtela igra i u Hrvatskoj“.

Padel sada postaje popularan u Beogradu i Srbiji, naročito jer ga igra Nole Đoković.

„Kod nas je još 2010. godine jedan teren postavljen na Adi Ciganliji. Tada nije zaživeo padel jer nije bilo informacija pa je ekipa momaka kupila taj teren i prebacila ga u Zrenjanin. Dve godine kasnije (2012.) igrao se aktivno u Zrenjaninu mahom sa rivalima iz Rumunije i Bugarske. Decathlon Srbija od starta poseduje opremu za padel, ali važno je istaći ko ga igra. Novak Đoković, Dušan Lajović, Filip Krajinović, Janko Tipsarević, Đorđe Đoković, Peca Đukić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Vidić, Darko Anić, Milivoje Vitakić, Mihajlo Pjanović i mnogi drugi“.

Sada ima više terena za padel i u Beogradu.

„U sportskom selu, na Voždovcu je zidana ograda, na Adi, a Lazar i Filip Marković uskoro otvaraju po četiri otvorena i zatvorena terena na Adi Ciganliji. Trenutno, u Beogradu je jagma za terminima. Od sledeće godine naš savez će dobijati novac iz budžeta, bacićemo se na infrastrukturu i promociju sporta. Želimo da padel bude svima dostupan, da imamo trenere sa licencama, da idu na usavršavane, a u planu je organizacija završnog turnira u beogradskoj Areni. Ideja je da se u Čačku otvore tri terena, dva u sklopu SRC Mladost, a jedan pored OŠ Vuk Karadžić“.

Priča o padelu, nenadano, završila se iskrenom ispovešću o školskom sportu, košarci i omiljenom profesoru. Pored sadašnje funkcije Stefan je difovac, umetnička duša, pevač, nekadašnji košarkaš i učenik čačanske OŠ „Vuk Karadžić“. Za „Vuk“ ga vezuju samo lepa sećanja, pre svega na profesora fizičkog vaspitanja. Popularni profesor fiskulture bio je poznat u celoj čačanskoj varoši. NJegov nastavnik je za šest godina (od 1997. do 2003.), sa svojim učenicima, doneo tri odličja sa državnih prvenstava. Da se podsetimo, košarkaška ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ 2000. godine se plasirala na republičko takmičenje koje je održano u Zrenjaninu u formatu školske olimijade. Takmičilo se više škola iz Srbije, u petnaest sportova, a vođa tima iz Čačka i trener košarkaškog sastava bio je omiljeni profesor.

„U tom košarkaškom sastavu, dečaka rođenih 1985/86. godine, ispostaviće se kasnije, najzvučnije ime bio je nekadašnji košarkaš Borca, Partizana i reprezentativac Srbije, Uroš Tripković. Igrali su još Filip Stefanović, Nikola Azanjac, Igor Raca…U polufinalu smo dobili OŠ „Ada“ iz Novog Sada koju je predvodio Nikola Mašulović. Sa 207 cm bio je najviši pionir u srpskoj košarci, a kasnije je dostigao visinu od 217 cm. Potom, smo izgubili u finalu, ali smo postali vicešampioni Srbije“, rado se priseća sportskih uspeha i fenomenalnog pedagoga i učitelja košarke.

Ekipa se 2000. godine okupila zbog rezultata koji je Vaša bivša škola napravila tri godine ranije.

„Da, “Vuk“ je 1997. godine igrao na završnom turniru koji je održan u hali kraj Morave. Postali su šampioni Srbije nakon pobede nad ekipom sa Novog Beograda. Igrači Partizana Aleksandar Gajić i Ivan Andonov igrali su za Novobeograđane. Za nas su igrali sadašnji kondicioni trener FMP – a Feđa Sretenović, advokat Ivan Milosavljević, pomoćnik u Borcu Đorđe Mićić, Mihajlo Čorbić…I 2003. godine, ekipa OŠ „Vuk Karadžić“‚ predvođena profesorom fizičkog vaspitanja, postala je po drugi put prvak države. Igrali su perspektivni košarkaši Miljan Radisavljević, Ičelić, Šimić, Filip Dedijer…Dakle, za šest godina profesor fizičkog vaspitanja je osvojio tri medalje, dve zlatne i srebrnu, što je veliki rezultat za školsku Srbiju i sam Čačak“.

Interesantno, dve decenije od osvajanja vicešampionske titule učenici profesora Srđana Parezanovića postali su po treći put školski šampioni Srbije.

„Sada je profesor Srđan Parezanović ponovio uspeh iz đačkih dana. Samo se korona isprečila da šampioni ne odu na svetsko školsko prvenstvo koje je trebalo da se održi u Šibeniku. Red je da pomenem i tadašnje direktore škole Slobodana Radmilca i Danila Beodranskog“, zaključuje generalni sekretar Padel – teniskog saveza Srbije, Stefan Kovačević.

Prvi čovek srpskog padel saveza je Đorđe Đoković, dok su članovi UO Dušan Lajović, Filip Krajinović, Bogdan Bogdanović i Milan Tabašević. Svetski poznati milijarder i Di – Džej Đanluka Vaći igra padel koji promoviše na društvenim mrežama jer ima više miliona pratilaca. Čak ga igra na hoverbordu. Padel je prezentovan u SSS predsedniku Davoru Štefaneku i gen. sek. Goranu Marinkoviću.

Đurđe Mečanin/ MOZZART SPORT

djurdje.mecanin@mozzartbet.com 

 

 

Ostavite komentar