Društvo

U Čačku održan sajam “Kreacije i rukotvorine”

284views
Sajam pod nazivom ” Kreacije i rukotvorine” , ove godine se preselio do šetališta na Moravi. Organizatori manifestacije su Udruženje “Naše drvo”, Narodni muzej i SC “Mladost”. Pokazalo se da je prebacivanje izložbe na omiljeno šetalište Čačana pun pogodak. Sugrađani, koje je sunčan dan izvukao iz stanova su zaista uživali dok su od štanda do štanda razgledali i pazarili rukotvorine naših umetnika. Bilo je tu lepih ogrlica, broševa, pamučnih i vunenih lutki, ikebana, minijatura, torbi, tašni, tunika, zanimljivih ilustracija na majicama.
Štand Katarine Alempijević, jednostavno je mamio prolaznike. Njene kućice, devojčice, sove, parovi urađeni na drvetu i kamenu su veoma brzo pronalazili kupce.
I štand najmlađe učesnice, Maje Stojanović, koja radi ilustracije srpskih izreka, bio je zapažen. Neke od njih, kao što su “Blene k’o tele u šarena vrata”, “Ujeo si me za srce”, “Stoji ti k’o piletu sise”, našle su se kao printovi na majicama.
Zatim slike, ogrlice, ukrasne kutije Magdalene Vlastelice, diplomirane likovne umetnice, koja je u sve to unela svoje znanje i veštinu su zaista nešto što nikoga nije moglo ostaviti ravnodušnim.
Milka Bjelić je izložila svoj unikatni nakit. Iako se školovala za nešto sasvim drugo, vremenom je shvatila da su umetničke kreacije izražene kroz ogrlice, medaljone, broševe, zapravo sastavni deo njenog života. Prestala je da se bavi poslom koji je do tada radila i prepustila veštini svojih ruku i umetnosti. Njene kreacije govore u prilog tome da nije pogrešila.
Minijature Andreja Petakovića su bile toliko verodostojne, da su posetioce vraćale u detinjstvo. Stare srpske sobe, zastakljene u ramu, sa ikonama, slavskim kolačem, kandilom i svećom delo je njegovih ruku.
Italijanka Lu, udata za Čačanina izložila je torbe i rance koje pravi od konca.
Štandovi sa lutkama od pamučnog konca i vune su bili izuzetno lepi. Vlasnica jednog od njih svoje lutkarske rukotvorine nije prodavala. Kaže, do sada je trideset lutaka poklonila, a one koje su joj ostale su isključivo za izložbu. Bilo je tu još dosta kreativnih ruku čija umeća zaslužuju samo reči hvale.
Tekst i fotografije: Nela Mečanin
Tekst i fotografije: Nela Mečanin