Društvo

Dr Božidar Antonijević 1939.-2022.

193pregleda

Kad ode lekar, pravi lekar, čovek, ceo grad na trenutak stane. I nema tog Čačanina koji se ne seti dr Boža Antonijevića. Oni koji su imali tu čast da im on svojim znanjem iz oblasti medicine, čovečnošću i ljubavlju pomogne, uvek će se pitati da li će Čačak ikada iznedriti bar još jednog takvog. Lečio je dr Božo i telo i dušu. Umeo je da prepozna bolest i bez rendgena, analize krvi i ostalih dijagnostičkih pomagala. Kako, to samo on zna. Pretpostavljam zato što je znanje medicinske nauke maksimalno koristio da pomogne pacijentu, bez trunke gordosti. Išao je za svojim srcem i to je davalo rezultate. Sada su, druga vremena, rekao bi neko. A vremena su ista, samo se mi menjamo. Dr Božo je jedan od onih koje ni danas ništa ne bi promenilo. Lekar, pravi lekar, čovek. I zato će grad na trenutak stati. Bar na trenutak.
Večnaja pamjat, dragi doktore.
Pokoj ti duši i Carstvo Nebesko.
Sahrana dr Božidara (Boža) Antonijevića je danas 01.11.2022.godine u 14 sati na groblju u Čačku.
N. M.

Sa tugom vas obaveštavamo da je u nedelju 30. oktobra 2022. godine u 83. godini života preminuo je dr Božidar Antonijević, ugledni srpski infektolog poreklom iz Čačka. Dr Antonijević je bio poznat i svetski priznat stručnjak za zarazne bolesti. U ranijem periodu bio je aktivan član Udruženja Čačana u Beogradu i redovni posetilac naših godišnjih okupljanja.

Dr Božidar Antonijević rođen je u Čačku 1. oktobra 1939. godine. Medicinu je studirao na fakultetima u Skoplju, Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1966. godine. Profesionalnu karijeru počeo je u Kraljevu. Potom je od 1968. do 1985. godine radio je najpre kao lekar opšte prakse, a potom kao specijalista infektologije u čačanskoj bolnici. Davne 1979. na području čačanskog sela Turica dr Antonijević je izolovao virus mišje groznice koji je u svetskim zdravstvenim analima ostao upisan kao virus “Čačak 17-49”.

Po dolasku u Beograd, pa sve do penzionisanja, bio je načelnik Dijagnostičkog polikliničkog centra za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Bio je osam i po godina pomoćnik direktora Instituta za infektivne bolesti, a potom narednih šest godina v.d. direktora iste ustanove. Kao naučnik iz oblasti zaraznih bolesti boravio je u Americi, Evropi i Rusiji čak 19 puta. Autor je više od 300 naučnih radova. Bio je dugogodišnji predavač na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Doktor Antonijević bio je oženjen suprugom Gordanom, profesorkom psihologije. Sa kojom je peznionerske dane provodio u rodnom Čačku. NJihov sin Nebojša živi u Beogradu i ne bavi se medicinom. Dr Božidar Antonijević biće sahranjen sutra, 1. novembra 2022. godine, na čačanskom groblju. Opelo počinje u 14.00 časova.

 

Udruženje Čačana u Beogradu izražava najdublje saučešće porodici, rodbini i prijateljima doktora Antonijevića. Pamtićemo ga kao vedrog, pozitivnog i prijatnog čoveka, nekoga ko je bio neraskidivo vezan za Čačak i Čačane, uvek spreman da se odazove, sasluša i nesebično pomogne. O stručnosti na polju medicine, posebno infektologije, svedoče njegova dostignuća, objavljeni radovi, kao i generacije mladih lekara koje je sa svojim kolegama izveo na put.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRAD

Ostavite komentar