Muzika

TANGO OPERA “Maria de Buenos Aires”, kompozitora Astrora Pjacole, u produkciji Opere Nova iz Kragujevca, koja će se nakon sale Pozorišta na Terazijama izvesti u KC u Čačku

Četvrtak, 20. aprila sa početkom u 20 časova!

716pregleda

U nedelju 2. aprila na sceni Pozorišta na Terazijama  izvedena je tango opera Maria de Buenos Aires u produkciji Opera Nova iz Kragujevca.

TANGO OPERA “Maria de Buenos Aires” kompozitora Astrora Pjacole u produkciji Opere Nova iz Kragujevca, jedine tango opere na svetu koja će se odmah nakon rasprodate sale Pozorišta na Terazijama (2. aprila 2023. godine) izvesti u KC u Čačku, ovogodišnjoj prestonici kulture, u četvrtak, 20. aprila sa početkom u 20 časova.

O DELU

“Maria de Buenos Aires” je jedina tango opera na svetu, premijerno izvedena 08. maja 1968. godine u Buenos Ajresu. Ovo remek delo čuvenog kompozitora Astora Pjacole i libretiste Horasija Ferera je čudesan spoj poezije, plesa i tanga. To je nadrealna priča o Mariji, mladoj ženi rođenoj u siromašnom predgrađu Buenos Airesa ,,jednog dana kada je Bog bio pijan“. Zavedena zvukom bandeneona, ona se predaje svetu tanga, podzemlja i prostitucije i umire mlada. NJena senka biva osuđena da večno luta ulicama Buenos Ajresa, ali na kraju doživljava iskupljenje i Marija se ponovo rađa. Ona simbolizuje ženu, ali i sam grad Buenos Ajres, tango, umetnost uopšte.
Kroz radnju predstave srećemo likove karakteristične za tango tradiciju – Pajadora, Bandeneon, Goriona, ali i marionete, psihoanalitičare, goblina…
Senzualni ritmovi Pjacolinog nuevo tango stila koji izvodi jedinstven muzički sastav i očaravajući stihovi Ferera stvaraju magiju koja u potpunosti obuzima.

KOMPOZITOR Astor Piazzolla, LIBRETISTA Horacio Ferrer, ARANŽMAN Warner Chappel Music Limited
DIREKTOR PRODUKCIJE Miljan Beloica, DIRIGENT Nemanja Mitrašević, REDITELJ Petar Lukić, KOREOGRAF Danijela Sagić, SCENOGRAF Ana Kombjanova, KOSTIMOGRAF Alina Linjkova Veljković.

ULOGE:
Zorica Beloica • Marija, Marijina senka
Aleksandar Mišović • Glas svirača, Usnuli vrabac, Glavni lopov, Prvi analitičar, Glas jedne nedelje
Čedomir Štajn • El duende / Duh Buenos Ajresa

HOR: Anastasija Aranđelović, Bjanka Đorđević, Bojan Đurić, Ivan Marković, Katarina Jeremić, Milivoje Popadić, Vanja Filipović • glasovi recitatora

PLESAČI: Danijela Sagić, Sandra Paunovski

TANGO ANSAMBL: Milan Jović (koncert majstor), Miljan Beloica (harmonika), Natalija Petrović (klavir), Grigorije Pećanac (gitara), Gordana Spasić (flauta), Nikola Slavković (kontrabas), Natalija Petković (druga violina), Suzana Vlatković (viola), Isidora Filipović (violončelo), Srđan Palačković, Nevena Đorđević (perkusije).

ŠMINKER Daša Cvetić, FRIZER Dragana Marković, DIZAJN SVETLA Radomir Stamenković, PREVOD Jelena Milojević, TITL Miloš Dašić, MAJSTOR SVETLA Nikola Manić, Saša Radivojević, AUDIO VIZUELNA TEHNIČKA PODRŠKA Euroton, ŠEF TEHNIKE Nenad Miloradović, REKVIZITER Marija Vujičić, GARDEROBER Mirjana Todorović, DEKORATER Vladisav Brkić.

REČ DIREKTORA PRODUKCIJE

U mojim očima, proživljavajući svaki trenutak rađanja ove predstave, ovo je mnogo više od tanga a i od pevanja. Marija iz Buenos Ajresa je verovatno najvažnije delo kompozitora Astora Pjacole. Oslanjajući se na iskustvo, ali i poštujući tradiciju, u saradnji sa pesnikom Horasijem Fererom, on stvara svoje avangardno remek delo.
To je priča o tangu – njegovom umiranju i vaskrsenju, prožeta tugom, ljubavlju, nežnošću, strašću, besom, ali i verom u život.
Autori povlače paralelu između sudbine Isusa Hrista i Marije iz Buenos Ajresa, ali ona je i sam grad, žena, tango, posrnulo društvo siromašno duhom… Muzika i tekst nas obuzimaju i vode pravo do same granice ambisa gde više nema materijalnog, nema bola i gde sve počinje iznova da se stvara – novo i čisto.
Za mene je Pjacolina Marija sama umetnost – ono što nas održava živima i drži podalje od ambisa iskušenja da se pretvorimo u senke našeg sopstvenog preživljavanja. Ona iznova oživljava, još jača, prosvetljujući naše živote, vraćajući nas istinskoj ljudskosti.

Opera Nova Kragujevac osnovana je 2018. godine sa ciljem postavljanja i utemeljenja kamerne operske scene u Kragujevcu. Opera Nova je uz podršku Grada Kragujevca kroz projektne aktivnosti uspela da za kratko vreme postane jedan od značajnih kulturnih simbola grada sa ciljem okupljanja umetnika i željom da ostanu u svom gradu i doprinesu podizanju kvaliteta kulturnog života.
U saradnji sa Kragujevačkim orkestrom, u sopstvenoj produkciji, preko 15 puta su sa velikim uspehom izvedene opere Imeneo – G.F. Hendl (2019), Glukova opera Orfej i Euridika (Đurđevdanska nagrada Grada Kragujevca 2020. godine), opera Kralj Artur (2021).
Tango opera Maria de Buenos Aires premijerno je izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu 21. decembra 2022. godine.rejler predstave možete pogledati ovde:

Ostavite komentar