Društvo

Aranžmani za kuce i mace postaju ozbiljan biznis

Usluge čuvanja, šetanja, kupanja, ulepšavanja, odevanja kućnih ljubimaca segmenti u kojima tražnja raste

788pregleda

Pet-frendli turizam je rastuća grana turizma u svetu koja iz dana u dan doživljava sve veću popularnost, pa je u tom smislu važno prepoznati potencijale koje nudi.

U Novom Sadu je tim povodom održan prvi u nizu radnih sastanaka na temu “Zašto pet-frendli?” u organizaciji “Pet Travel Advisor”. Cilj skupa je bio predstavljanje rada organizacije i predloga standarda sa kategorizacijom ugostitelja i smeštajnih objekata koji pružaju pet-frendli usluge.

U ime domaćina, Andrea Mladin istakla je značaj ove grane turizma u privredi, mogućnosti koje ugostitelji mogu da koriste kao i svetske prakse na koje se možemo ugledati. Upravo ‘Pet Travel Advisor” je nastao sa idejom da edukuje vlasnike ljubimaca, prvenstveno pasa, o tome kako se oni mogu pravilno da se socijalizuju, uvažavajući kućni red i pravila ugostitelja kao i okruženja i društva u kojem se nalaze.

– Jedan od velikih problema pet-frendli usluge je što je svako nudi na svoj način, i često nema definisanu politiku koju pođednako štiti i ponuđača i korisnika ove usluge, i umnogome olakšava sprovođenje – istakla je Mladin. – Kao rešenje vidimo usvajanje standarda koji definiše okvire za kategorizaciju i jasnije kriterijume koji postavljaju ugostitelji prema gostu, uvažavajući potrebe i želje sa obe strane.

Dr Dunja Kovač sa Kinološke Akademije pričala je o povezanosti pet industrije sa turizmom, važnosti edukacije ljudi i poznavanja kako poslovanja u ovoj oblasti, tako i zakonskih regulativa.

– Pet Caretaker jednodnevni kurs sprovodimo sa ciljem da osoblje prođe osnovnu obuku, da se formira kvalifikovani kadar da primenjuje, sprovodi i kontroliše standard. Takođe, ta osoba stiče znanje neophodno za upravljanje i menadžment sa klijentima-vlasnicima kućnih ljubimaca, mogućim situacijama, rešenjima i primerima dobre prakse – istakla je Kovač.

Doc. dr Srđan Milošević sa TIMS-a je govorio o savremenim trendovima u turizmu i potrebi današnjih turista. Kako je turizam jedna od oblasti koja diktira trendove na globalnom nivou, ne čudi to što je ova oblast, upravo, pionir u implementaciji pet politike. Njegova koleginica doc. dr Iva Škrbić istakla je to da sa preduzetničkog aspekta u oblasti turizma, razvoj pet frendli proizvoda i usluga, odnosno njihova implementacija u već postojeće turističke proizvode otvara nove poslovne mogućnosti i novu tržišnu utakmicu.

Pet-frendli transport, smeštaj, plaže i razni sadržaji, usluge čuvanja i šetanja, kupanja, ulepšavanja, odevanja – sve su to segmenti za kojima tražnja raste i svaki ugostitelj želi da na njega odgovori na način na koji se to njemu najviše uklapa u poslovnu politiku.

Na sastanku u Novom Sadu prisustvovali su predstavnici Privredne komore Srbije, Kinološke akademije, Turističke organizacije Vojvodine i Turističke organizacije Novog Sada, Saveza ugostitelja Novog Sada kao i predstavnici renomiranih pet-friendli objekata poput hotela Šeraton, hotela i restorana Veliki, Salaš 137.

U interaktivnoj komunikaciji sa govornicima, razmenjeno je mnogo novih informacija i dragocenih iskustava koja će značajno pomoći u daljem razvoju projekta.

eKapija

 

 

Ostavite komentar