Sport

Borac na krilima Segua slavio u Zadru!

Zadar – Borac Mozzart 79:80 (16:19; 21:21; 29:21; 13:19)

Zadar, 08.12.2023.. - Dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku. Utakmica 11. kola AdmiralBet ABA lige, KK Zadar - KK Borac Mozzart. Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar
871pregleda

U rundi broj 11 odigran je duel između dve ekipe koje se poznaju već decenijama, još iz perioda bivše Jugoslavije. Razume se, reč je o Zadru i Borcu, timovima koji su odmerili snagu i košarkašku veštinu na parketu Sportske hale ,,Krešimir Ćosić“. A posle 40 minuta silne borbe, pobeda je završila u rukama gostujućeg sastava, koji je posle junačke igre slavio skorom 79:80 (21:19; 19:21; 29:21; 13:19).

Koševima Segua započeo je susret, što je bio nagoveštaj dobre igre Čačana. Njega su sledili saigrači, pa je Borac brzo došao do plus šest (2:8). To je primoralo trenera Jusupa da neočekivano brzo zatraži prvi tajm aut. Domaćin je uspeo da se stabilizuje, ali ne i da anulira prednost gostiju. Štaviše, Borac je nastavio da drži vođstvo u svojim rukama, koje je na momente i povećavao. Ali u završnici deonice Zadar je vezao nekoliko učinkovitih napada, pa je prišao na minus jedan (16:17). Jedino što je Borac uspeo bilo je da spreči potpuni preokret rivala.

Baš kao prvu, tako je i drugu deonicu gostujući tim započeo serijom pogodaka. Da se još više ne odvoji postarao se Drežnjak, jedini raspoloženi igrač kod domaćina. I taman kada je Zadar bio na korak od preokreta, Amerikanci u redovima Borca su preuzeli odgovornost, pa je sve ostalo po starom. Čak je posle prve trojke Segua i novog zakucavanja Frenklina otišao na +10 (24:34). Kada su svi pomislili da su gosti ušuškani, Zadar je munjevito vezao pet poena, pa je ozbiljno zapretio. Od tog momenta, pa do kraja prvog poluvremena, Borac je na krilima Segua uspeo da sačuva teško stečeni kapital.

Čarapić je drugo poluvreme otvorio sa dve vezane trojke, pa je svom timu doneo plus devet (38:46). Ti koševi bili su pokretač daleko brže igre na obe strane terena, pa je gledana zanimljiva i efikasna košarka. To nije potrajalo dugo, jer su zatim ekipe vezale nekoliko faulova i grešaka. A u takvoj igri Zadar se bolje snašao, pa je prišao na minus tri (48:51). Zbog toga je trener Mijatović bio prinuđen da pozove minut odmora. Stvari se nisu promenile, pa je Zadar čak i poveo, a suficit je sačuvao do isteka trećeg dela meča.

Dobru igru iz treće Zadar je nastavio početkom poslednje deonice, pa je brzo i lako stigao do +10 (71:61). Klupa Borca nije imala drugo rešenje osim da traži novi tajm aut. Odgovor je stigao od Tomaševića, koji je pogodio sa distance, pa su gosti malo lakše disali. Sledili su ga saigrači, pa je Borac volšebno prišao na minus jedan (73:72). Sve se promenilo, tako da je na pomolu bila neizvesna završnica. Nije prošlo dugo, a gosti su čak i poveli (75:77). Utom je došao i poslednji minut, koji je Borac dočekao u boljoj poziciji. Segu je sa linije slobodnih bacanja dodatno povećao prednost, pa su Čačani bili u finoj situaciji (75:79). Drežnjak je prepolovio deficit, pa je Mijatović uzeo poslednji minut za savetovanje. Zadar je poslao Tasića na penal, a on je bio polovičan. Lakić je munjevito doneo dva poena svom timu, da bi zatim Zadar i ukrao loptu. Ali u poslednjem napadu Tasić i Birts su odigrali odličnu odbranu na Božiću, koji nije uspeo da poentira, tako da je Borac osvojio dva izuzetno vredna boda.

Zadar: Klarica, Vujačić, Žganec 9, Mazalin 9, Lakić 17, Mekić, Jambrović, Drežnjak 15, Grbić, Božić 10, Ramljak 19.

Borac Mozzart: Rebrača 2, Segu 28, Birts 15, Tasić 8, Tomašević 8, Talić, Frenklin 6, Uskoković 3, Todorović, Čarapić 10, Manojlović.

Tekst: Nikola Minović/Đurđe Mečanin/Kablarnet.rs

Foto: Zadar/Zvonko Kucelin

Ostavite komentar