Kultura

Brana Petrović opet među svojima

861pregleda

U petak , 5. aprila u OŠ „Brana Petrović“ u Slatini održano je književno veče posvećeno pesniku čije ime nosi škola i istraživačkom radu , bivše učenice ove škole, sada gimnazijalke. Veče je održano uoči velikog jubileja škole , 150 godina od njenog osnivanja.

U programu su učestvovali profesor u penziji Tihomir Levajac, inače Branin drug iz mladosti, Aleksandra Mišić, profesor književnosti u čačanskoj Gimnaziji , Olivera Nedeljković iz biblioteke „Vladislav Petković Dis“, Vanja Gostiljac i pevačka grupa „Lira“.

Tihomir Levajac je govorio o Braninom životu. Pomenuo je zanimljive anegdote , a osvrnuo se i na njegovu poeziju. Aleksandra Mišić je stavila akcenat na unikatnost pesama ovog gorostasa srpske poezije koji tek treba da dobije zasluženo mesto, kao i o radu Vanje Gostiljac iz ugla mentora,a Olivera Nedeljković o fondu koji poseduje Zavičajno odeljenje u Čačku, a odnosi se na život i delo Brane Petrovića. Vanja Gostiljac je potom govorila o motivima koji su je podstakli da piše istraživački rad o pesniku koji je „grejao svet“. Direktor škole Lazar Čikiriz pozdravio je prisutne i naglasio da su nastavnici i učenici veoma ponosni što škola nosi ime ovog značajnog pesnika. Vokalna grupa „Lira“ prelepim starim pesmama obogatila je program.

Ostavite komentar