Sport

Čačanske reprezentativke: Aleksandra Vukajlović i Julijana Vojinović

Zasluženo mesto u OŠ "Milica Pavlović" u Čačku!

1.35Kpregleda

Još dve Čačanke, uspešne sportistkinje, dobile su počasno mesto u OŠ “Milica Pavlović” u Čačku koju su svojevremeno pohađale. Aleksandra i Julijana priključile su se još nekim uspešnim sportistima Čačka, poput Kićana, Maline, Avrama, Ivane Jorović, koji su osam godina proveli u “Milici”. Još jedan lep gest škole, a evo delova priča o našim uspešnim sportistkinjama koje smo svojevremeno zabeležili.

ALEKSANDRA VUKAJLOVIĆ:

Najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Ceca Kitić, koja je  gostovala u MOZZARTOVOM Humanitarnom tiketu u podne, rođena je 7. juna, normalno nećemo reći koje godine, jer se dame ne pitaju za godine, ali ovu priču smo namerno počeli upravo sa tim podatkom jer je i naša današnja gošća, mlada i izuzetno perspektivna rukometašica Aleksandra Vukajlović rođena upravo tog datuma 1997. godine.

Mlada rukometašica i reprezentativka Srbije potiče iz sportske čačanske porodice. Mama Marija, devojačko prezime Čolović, inače doktorka, svojevremeno je veoma uspešno igrala košarku i bila kapiten ŽKK Gradac koji je tada bio u najvećem usponu, takmičio se u eliti i dupke je punio dvoranu kraj Morave. Tata Dejan, pozznatiji kao Vukas, bio je velika rukometna nada, ali se više ostvario kao trener i rukometni funkcioner.

Odmah se videlo da je Aleksandra nadarena za rukomet i uz stručan rad u klubu brzo je napredovala.

“Sve se dešavalo kao na traci. Bilo mi je dobro u ŽRK Čačak, ali sticajem okolnosti prešla sam u Kikindu, u tamošnjem klubu se takođe odlično radilo. Imali smo mladu ekipu koja je igrala u eliti i koja je osvojila prvenstvo i Kup Vojvodine”.

Vrlo rano ste se otisnuli u inostranstvo…

“Igram za Bekeščabu u kojoj se takođe izuzetno radi. Imamo sjajne uslove i solidan budžet koji je sigurno veći nego što se recimo u Čačku izdvaja za celokupni sport”.

Selektor Ljubomir Obradović na poslednje EP poveo 17 igračica, a njih 16 će biti prijavljeno za start takmičenja, dok će rezerva na startu biti golman Marina Pantić, koja je uz mladu Čačanku Aleksandru Vukajlović bila i jedini debitant u srpskom timu na velikim takmičenjima.

Još jedan interesantan podatak u vezi sa Aleksandrom.

“Tokom osnovne škole učila sam sa sad pozznatom srpskom teniserkom i reprezentativkom Ivanom Jorović kojoj želim najbolje rezultate”, zaključila je  rukometašica Bekeščabe Aleksandra Vukajlović.

JULIJANA VOJINOVIĆ:

Dojučerašnja košarkašica američkog Djukejna Julijana Vojinović završila je psihologiju u Pitsburgu, odmah se pozdravila sa saigračicama i ljudima iz kluba, i pohitala da sedne u prvi avion kako bi se priključila reprezentaciji naše zemlje.

“Našla sam se na širem spisku  selektorke Marine Maljković za Evropsko prvenstvo. Takav poziv i šansa se ne propuštaju. Položila sam poslednja dva ispita na fakultetu, pohitala na avion, ali je let odložen za naredni dan. Potom su mi se zagubile torbe, međutim, ništa me nije sprečilo da se nađem u Srbiji gde se obavlja ova faza reprezentativnih priprema”, kaže Julijana Vojinović.

Kakve su impresije o minuloj sezoni u Americi?

“Ligaški deo u Atlantik 10 diviziji završili smo kao treći. I u plej – ofu smo bili treći što je nešto lošiji rezultat nego ranijih sezona. Sve u svemu, utisci su pozitivni. Pred moju poslednju utakmicu za Djukejn intonirana je srpska himna. To je bila moja želja”.

Da li imate velike ambicije kad je nacionalni tim u pitanju?

“Reprezentacija je veliki izazov i kao i svi imam velike želje. Sad smo u Zemunu, a za 15. maj planiran je odlazak na Zlatibor, nadam se da ću biti i na tom spisku reprezentativki Srbije”.

U kom pravcu će ići klupska karijera?

“Sa srpskim zetom, Špancem i menadžerom, HorheMendezom, parafirala sam ugovor. Horhe je suprug košarkašice Jovane Vukoje. Dogovor je da igram u Evropi, u klubu u kome ću imati minutažu. Nakon toga u obzir će doći neki klub koji igra elitnu ligu Starog kontinenta. Sad je, ipak, u prvom planu da se nametnem selektorki Srbije Marini Maljković”, zaključila je srpska košarkašica Julijana Vojinović.

Žensku košarkašku reprezentaciju očekuje Evropsko prvenstvo u koje se održava i u Srbiji. Okupljanje igračica započelo je u Vizuri, a odlazak na Zlatibor predviđen je za 15. maj. Izabranice Marine Maljković biće u grupi u Zrenjaninu sa Belorusijom, Rusijom i Belgijom. Šest prvoplasiranih ekipa odlazi na OI u Japan.

MOZZART SPORT/Đurđe Mečanin

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

Ostavite komentar