Zdravstvo

Epidemiolog Radovanović : Zabrinjavajući porast broja novozaraženih od kovida

1.06Kpregleda

 

Uprkos više od milion vakcinisanih gradjana, što je najviše u regionu i Srbiju svrstava u red zemalja sa najuspešnijom imunizacijom stanovništva u svetu, suočavamo se sa novim porastom broja zaraženih korona virusom.

U odnosu na 14.februar kada je registrovano 1.386 novozaraženih, u prvoj sedmici marta, samo u jednom danu, taj broj je bio tri puta veći ( 2.marta – 4.157 novih slučajeva).

Povećanje broja novozaraženih korona virusom, logična je posledica s jedne strane nedovoljno energičnih mera, a sa druge strane njihovog nepridržavanja, rekao je za Kablarnet epidemiolog prof.dr Zoran Radovanović.

Čak i anemično definisane mere u praksi se slabo i labavo sprovode. S protivepidemijskom borbom je kao sa protivpožarnom zaštitom – što se više kasni, šteta je veća. Formalno je pitanje da li je ovo drugi uzlazni krak trećeg talasa ili početak četvrtog talasa. Važno je da je trend zabrinjavajući”, dodao je Radovanović.

Prof.dr Zoran Radovanovic/PrintScreen TV N1

      – Iz kovid ambulanti stižu informacije da je medju novoobolelima sve više mladih. Da li su oni postali osetljiviji ili je u pitanju novi soj virusa?

Nisu mladi postali osetljiviji, nego su više izloženi od drugih segmenata populacije. Mladima su višemesečne stege teže pale, pa ih se sve manje pridržavaju. Tačno je da se pojavio i novi, britanski soj virusa, koji se nešto lakše prenosi, ali bi on trebalo da podjednako ugrozi sve građane. Objašnjenje je, dakle, u odlasku na žurke, u kafiće, na skijanje itd.

   -Kako po Vašem mišljenju protiče vakcinacija u Srbiji?

Nalazimo se u apsurdnoj situaciji da nam je, za razliku od celog sveta, ponuda veća od potražnje. Dobro je što, bar za sada, raspolažemo dovoljnim količinama vakcina, ali ne valja što je izostala zdravstveno-vaspitna akcija. Bez masovno sprovedene vakcinacije kovid 19 će nas kositi mnogo više nego što bi to moralo da bude.

foto: Kablarnet

    – Kako se ponašati nakon vakcinacije? Da li i oni koji prime vakcinu mogu  oboleti i prenositi virus?

Treba stalno isticati da je vakcinacija najveći doprinos savremene medicine čovečanstvu. Ne postoji korisnija mera koju lekari mogu danas da ponude. To važi u načelu, ali i u konkretnom slučaju, kada je reč o kovidu 19. Posle vakcinacije treba se ponašati uobičajeno, kao i uvek, što znači da izvesno vreme ne mora dodatno da se opterećuje imunski sistem dugotrajnim iscrpljujućim naporom, teškim opijanjem i sl. Ukoliko vakcinisana osoba dođe u kontakt sa izvorom zaraze može izvesno vreme da nosi viruse u svom ždrelu i da ih rasejava, čak i bez pojave simptoma i znakova bolesti. Dešava se i da oboli, jer vakcina ne pruža baš svima apsolutnu zaštitu, ali se očekuje da klinički tok bude blaži.

     – Koliko je dug put od prve vakcine do antitela i koja je to količina antitela koja će nam garantovati bezbednost?

Obično 10-15 dana posle prve doze počinju da se stvaraju antitela, ali treba da prođe još toliko posle druge doze da bi zaštita dostigla željeni nivo. Ne postoji čarobna granica koja bi pružala poptunu sigurnost. Što je viši nivo antitela, računa se da je čovek bezbedniji. Međutim, antitela su samo jedan segment zaštite organizma od zaraze. Bar podjednako je važan i tzv. ćelijski imunitet, a on se ne ispituje rutinski u laboratorijama.

     – Kada ćemo moći da živimo sa korona virusom bez ovako teških posledica po zdravlje i život ljudi?

Taj virus će ostati sa nama, ali ako se nastavi priliv vakcina i ako se građani budu odazivali pozivu za vakcinaciju, najdalje do idućeg proleća život će se normalizovati. Pod navedenim uslovima, već od kraja proleća (druga polovina juna) lakše bi se disalo. Izostale bi veće epidmeije, a mogli bismo da očekujemo pojedinačne slučajeve i manja grupisanja obolelih.

     – Šta kažete onima koji još uvek ne veruju da korona postoji?

Njima ne vredi govoriti. To je pitanje zdravog razuma. Neko ga ima, neko ga nema.

VAKCINACIJA U DOBA KORONE/Kablarnet.rs

Iz serijala “Nova normalnost”, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje interesa u oblasti javnog informisanja Grada Čačka.

Ostavite komentar