Film

Festival francuskog filma od 28. maja do 1. juna u Kombank Dvorani

1.5Kpregleda

Najaktuelnija dela francuske kinematografije zaživeće ove godine na Festivalu francuskog filma od 28. maja do 01. juna u Kombank Dvorani. Omaž francuskom filmu u okviru festivala biće održan u organizaciji Ambasade Republike Francuske, Francuskog institita i MCF MegaCom Filma.

Na prvoj konferenciji održanoj povodom festivala, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni istakao je da su Francuska i Srbija dve države sa veoma snažnom filmskom tradicijom, kao i da se nada da će ovaj festival, čiji program je okrenut velikim imenima filma, dobrim komedijama i autorskim filmovima ispuniti očekivanja publike.

Festival francuskog filma pružiće domaćoj publici selekciju od 15 izvanrednih francuskih filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja s ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu.

– Posle niza godina održavanja festivala koji je nastao osamdesetih godina i vrlo čudnog i neočekivanog prekida, Festival francuskog filma počinje ponovo da živi – rekao je direktor Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a Igor Stanković.

Kuriozitet Festivala rancuskog filma biće i retrospektiva filmova nedavno preminule francuske umetnice Anjes Varde, začetnice jednog od najuticajnih pokreta kinematografije prošlog veka poznatog kao Novi talas. Ova istaknuta rediteljka bila je gošća prvog beogradskog Festa 1971. godine, a njeni kratki dokumentarac Crni panteri i film Lavovska ljubav, u kojem glumci igraju sami sebe prikazani su u okviru programa Konfrontacije, koji je osmislio srpski reditelj i scenarista Dušan Makavejev.

Ova dva filma biće prikazana na novoosnovanom Festivalu francuskog filma, a među izdvojenim delima Anjes Varde posetioci će moći će pogledaju i njen poslednji dokumentarni film “Varda By Agnes”, koji do sada nije prikazivan kod nas, dok je svoju premijeru imao na Berlinalu ove godine.

Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i iskustvo kao rediteljke kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture. Autorka se u formi monologa obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere.

Kroz ovaj dokumentarac Varda deli svoj autobiografski umetnički rad na dve sekcije: “analogni 20. vek”, kada je stvarala kao konvencionalni reditelj, i na tzv. “digitalni 21. vek”, gde je unapredila svoje umeće kao vizuelni umetnik.

Anjes Varda je samo jedna od francuskih reditelja koje je domaća publika zavolela i sa radošću pratila, a tome svedoče pune sale na filmskim festivalima i brojni francuski filmovi koji svoje mesto upravo pronalaze kod festivalske publike.

– Francuski institut godinama unazad radi na jačanju veza između francuske i srpske kinematografije. Osnivanje Festivala francuskog filma, nalik istoimenoj veoma uspešnoj manifestaciji od pre petnaestak godina, kao i potpisivanje sporazuma o koprodukciji, dodatno će ojačati i učvrstiti već veoma plodnu saradnju u toj oblasti između naše dve zemlje – istakla je Anne-Lorraine Vigouroux, ataše za kulturu ambasade Republike Francuske u Srbiji

U selekciji filmova koji će se prikazati na predstojećem Festivalu francuskog filma odlučivaće će i glumica Tamara Krcunović.
– Kada su me pozvali da budem na neki način kuma festivala, to mi je bilo organski. To je organski spoj koji sam ja živela otkad sam se rodila – rekla je glumica.

Festival francuskog filma će takođe doprineti novom statusu Srbije u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije – statusu pridruženog člana.

izvor: eKapija

Ostavite komentar