SportZdravstvo

Festival zdravog duha

945pregleda

Čačak – Koncept prvog javnog treninga Festivala zdravog duha osmišljen je kao pilot projekat za treći festival, koji će održati 24. i 25. juna sledeće godine u Ovčar banji. Proteklog vikenda, ova manifestacija održana je u Ovčarsko –  Kablarskoj klisuri sa ciljem druženja učesnika i promocije ovog kraja, napominje organizator i direktor Festivala zdravog duha, Ivan Čvrkić.
” U subotu, prvog dana javnog treniga održana je planinska šetnja od 17 km, gde su učstvovale sve uzrastne kategorije, od dece do reperzentativaca Srbije. Nakon toga, održano je i druženje u prirodi. Drugog dana, manifestacija je počela liturgijom u manastiru Nikolje, a potom su održane i dve atletske trke trke na 5 i 10 km. Javni trening,od naredne godine održavaće se dva puta, na proleće i jesen. Služi pre svega za promociju sporta, turizma, ekologije i kulture budući da će sledeće godine Čačak biti prestonica srpske kulture”, rekao je direktor Festivala zdravog duha, Ivan Čvrkić.

Javni trening nema takmičarski karakter, a ovog vikenda okupio je blizu stoinut učesnika. Među njima je i reperenzetativka Srbije u atletiici i ekstremnim sportovima, Snežana Đurić. Ateltikom se bavi duži niz godina, a šest godina se takmiči u disciplinama planinsko trčanje i skaj raning.

Ovo je zaista bio lep sportski događaj, a organizatori su dali svoj maksimum da obezbede najbolje uslove za sve učesnike, ali i za druženje nakon trke. Ovaj predeo je divan i nudi brojna bogatstva. Ja sam učestvovala u pešačkoj turi od 17 km, a vedro i sunčano vreme dodatno nas je motivisalo i pružio još veći užitak u prirodi Srpske Svete gore”, nije krila zdovoljstvo trkom i prirodom Ovčar banje, reprezentatitvka Snežana Đurić.


Jedan od učesnika trke Milijan Dimitrijević iz Kosjerića, bavi se planinskim trčanjem i učestvuje na trkama preko 100 km i ultra – trail trčanjem. Ovaj trening poslužio mu je i kao priprema za predstojeći izazov, svestkog ranga, Everesting.
“Poenta ove discpline je da se napravi visinska razlika od 8848 metara koliko iznosi i najviši svetski vrh Mont Everest. Potrebno je pronaći brdo i ponavljati tu visinsku raliku, dok se ona ne postigne. Ja sam odabrao Kablar, jer ovde često treniram. Preći ću najekstremniju planinsku stazu do Kablara između 14 i 15 puta, bez mogućnosti spavanja, a kako je ovaj poduhvat izuzetno ekstreman uključiće i do 50 lica u organizaciji događaja od gorske službe spasavanja, do hitne pomoći i volontera Crvenig krsta. Ovaj događaj održava se 11. novembra u Ovačr banji”, preneo je utiske javnog treninga i svoje planove Milijan Dimitrijević.


Javni trenig u Ovačar banji održan je u organizaciji Uruženja Čačana u Čačku, sportskog udruženja Čačanski polumaraton i kompanije Bin Metal. Inicijator i galvni pokretač ekstremnih trka, uključujući i Fetsival zdrvaog duha je Ivan Čvrkić, koji je organizovao 11 sportskih dgađaja u proteklih pet godina.

Tekst i foto: Svetlana Ceca Vučković/Brankica Stanković/Duško Radišić

 

Ostavite komentar