Zdravstvo

Hipoteza da nedostatak vitamina D doprinosi razvoju multipla skleroze osnažena je genetskim istraživanjem objavljenom u časopisu PLOS Medicine.

Pet znakova nedostatka vitamina D!

876pregleda

Prethodno istraživanje tima Brenta Ričardsa sa kanadskog univerziteta MekGil pokazalo je da su četiri genetske promene u vezi sa proizvodnjom i eliminacijom vitamina D. Zatim je utvrđeno da su ove varijacije povezane sa niskim nivoima vitamina D.

U novom istraživanju, naučnici su istraživali da li te promene mogu da povećaju rizik od multipla skleroze. Analizirali su podatke 14.000 osoba obolelih od ove bolesti i 24.000 zdravih osoba.

Rezultati potvrđuju da se nedostatak vitamina D, koji je povezan sa ovim genetskim promenama, nalazi u vezi sa povećanim rizikom od ove bolesti (rizik je udvostručen za nivo vitamina D smanjen standardnom devijacijom).

Nekoliko istraživanja već je sugerisalo da postoji veza između nivoa vitamina D i multipla skleroze, ali ta istraživanja nisu dokazala da se radi o uzročno-posledičnoj vezi, jer nisu eliminisala alternativna objašnjenja.

„U našem istraživanju, činjenica da su nivoi vitamina D određeni genima pojedinca jasno ukazuje da postoji direktna veza između vitamina D i multipla skleroze i da se radi o uzročno-posledičnoj vezi“, objasnio je dr Brent Ričards kanadskom časopisu Le Devoir.

„Neka istraživanja spekulisala su takođe da osobe sa multipla sklerozom imaju nedovoljne nivoe vitamina D verovatno zato što često ostaju između četiri zida i ne izlažu se sunčevim zracima koji stimulišu sintezu vitamina D preko kože. Sada je jasno da nije multipla skleroza ta koja dovodi do smanjenja nivoa vitamina D, već je nizak nivo vitamina D taj koji povećava rizik od multipla skleroze“, objašnjava dalje Ričards.

„Naša genetska istraživanja su nam pokazala, takođe, da je osobama koje pate od multipla skleroze, vitamin D nedostajao tokom celog života, uključujući i vreme detinjstva, verovatno zato što su bili nosioci jedne od tih genetskih promena.“ Dr Ričards napominje da je nedostatak vitamina D uobičajen, naročito u severnim zemljama.

„Smatramo da ljudi, naročito oni sa porodičnom istorijom multipla skleroze, treba da osiguraju održavanje odgovarajućeg nivoa vitamina D. Ova mera predostrožnosti se podrazumeva naročito kada se ima u vidu da je vitamin D kao dodatak ishrani bezopasan i jeftin“, zaključuje kanadski naučnik.

U toku su randomizirana ispitivanja kako bi se procenilo koja je količna vitamina D potrebna za prevenciju i lečenje multipla skleroze.

penzin.rs

 

Ostavite komentar