Oglasi

Kako se odbraniti od napadača

471pregleda

Učestali napadi nasilnika i kradljivaca odavno nisu udarna vest. Otimanje nakita, mobilnih telefona, torbica i novčanika, pa sve do seksualnog uznemiravanja, silovanja i ubistava, deo su naše svakodnevice.

Svako može biti meta napadača, a statistike pokazuju da su žene češće žrtve ovakvih predatora.

Taktike koje napadači primenjuju su različite. Najčešće posle praćenja izabrane mete, osobi prilaze otpozadi i brzo reaguju, što može rezultirati i težim fizičkim povredama usled pada ili udarca. Nekada stupaju u interakciju sa žrtvom, veoma su ljubazni i slatkorečivi, otvaraju vrata, nude se da pomognu, sve dok ne iskoriste pogodan trenutak i ostvare cilj.

Krađe nakita i novčanika učestalije su u letnjem periodu, kada smo lakše obučeni i manje oprezni.

Da ne bismo završili kao deo crnih statistika, potrebno je da preduzmemo sve i zaštitimo sebe i svoju imovinu. Samoodbrana je pravo svake osobe kako bi sačuvala lični integritet, pa bi se trebalo dobro upoznati sa legalnim sredstvima koja možemo upotrebiti u takvim situacijama.

Uzmite bezbednost u svoje ruke

Dok se ne nađemo u opasnosti i hladne glave, svi znamo kako bismo reagovali u slučaju da nas neko napadne. Ipak, kada se se to dogodi, prirodne reakcije su strah i panika, kojima samo pomognemo napadaču da se domogne plena i ispuni zadatak.

Kursevi samoodbrane su dobrodošli, ali su nasilnici često iskusni i dobro pripremljeni, pa vam neće dati priliku da naučeno primenite. Napadi se odvijaju veoma brzo, u pitanju su sekunde, pa je neophodno delovati u trenutku, bez odlaganja.

Razoružajte svakog napadača za manje od minut praktičnim i legalnim sredstvom za samoodbranu.

Elektrošoker od 2016. godine u našoj zemlji spada u dozvoljena sredstva za zaštitu lične bezbednosti u slučaju napada. Zakon o oružju i municiji dozvoljava nošenje i upotrebu elektrošokera svim osobama starijim od 18 godina.

Možete ga nabaviti i posedovati bez obaveze prijave nadležnim organima. Jedino o čemu treba voditi računa jeste da ga koristite isključivo u cilju samoodbrane, kada je ugrožena bezbednost ili procenite da će verbalni sukob prerasti u fizički obračun. Svaka zloupotreba i prekoračenje nužne odbrane predstavlja krivično delo.

Elektrošoker, paralizator ili tejzer dostupan je u praktičnim oblicima koji veoma lako staju u torbicu. Preporuka je da ga svaka žena nosi kao deo ličnog prtljaga, naročito ako se zbog posla ili obaveza kreće sama noću, po neosvetljenim i ozloglašenim delovima naselja, u kojima su krađe i napadi učestali.

Pored napadača, šoker može biti i pouzdana odbrana ako se nađete oči u oči sa agresivnim psima i lutalicama.

Kako radi elektrošoker

Važno je istaći da elektrošoker ne može usmrtiti osobu. Jakim električnim pražnjenjem šoker izaziva grčenje mišića, bol i šok, koji napadača trenutno onesposobljavaju, a vama daju priliku da pobegnete ili pozovete pomoć.

Elektrošoker se aktivira kratkim pritiskom na dugme, ne duže od 5 sekundi. Prvo pražnjenje je uvek najjače, a ostala su slabijeg intenziteta.

Savremeni šokeri često imaju integrisanu jaku sirenu, pa je iznenadan i prodoran zvuk neretko dovoljan da uplaši i osujeti namere nasilnika. Elektrošoker u obliku baterijske lampe, takođe možete iskoristiti tako što ćete uperiti svetlo direktno u oči napadača, što će vam dati dovoljno vremena da se udaljite.

Šokeri su dovoljno jaki da deluju i kroz deblju odeću, kao što su zimske jakne. Osobe koje imaju problema sa srcem ili ugrađen pejsmejker mogu imati trajne posledice zbog delovanja ovih uređaja. Da ne bismo rizikovali, treba  izbegavati da šoker koristimo u predelu srca i glave.

Potrebno je da šoker bude uvek napunjen, kako bi nam pružio adekvatnu zaštitu u svakom trenutku. Uređaje za samoodbranu treba nabavljati isključivo kod ovlašćenih prodavaca, što garantuje njihov kvalitet i efikasnost.

PR tekst

 

 

 

Ostavite komentar