Uncategorized

Kaktusi cvetaju onda kada su “zadovoljni”

Priznaćete - nije uvek lako ispod trnja i surove maske doći do veličanstvene suštine!

224pregleda

Za najveći broj vrsta kaktusa gajenje je jednostavno i oni preživljavaju i u najposnijoj zemlji i, pravilo broj jedan je da se ne zalivaju od oktobra do aprila, praktično ni malo.

Kaktus je biljka koja skladišti vodu u sebi i tako opstaje i u sušnim uslovima. Cvetaju jednom godišnje, ali je cvet prelep i u njegovoj lepoti se uživa tek nekoliko dana. Pojavljuje se kao nagrada za pravilnu brigu i negu preko cele godine.

Da bi kaktusi uspevali potrebno je uložiti malo vremena iako kaktusi važe za izuzetno otporne biljke koje uspevaju svima i svuda. Ukoliko pronađete najbolje je da kupite gotovu mešavinu zemlje za kaktuse. Ona je provereno najkvalitetnija za rast i razvoj kaktusa. Možete i sami napraviti zemlju za saksiju. Najbolja je mešavina dve mere humusa, jedna mera ilovače (ili “obične” zemlje iz bašte) i pola mere peska. Sve dobro pomešajte. Obavezno stavite peska, može i sitnog šljunka ili kamenčića, komada stare cigle. Oni će iscediti suvišnu vodu iz zemlje.

U aprilu se biljke presađuju ako je to potrebno, što znači – ako je posuda premala. Ukoliko je biljka prerasla posudu u kojoj je, ili je čak saksija pukla, biljku presađujemo. Inače i kaktusi i sukulenti mogu godinama da se ne presađuju a da pritom veoma lepo napreduju i cvetaju. Različitim vrstama kaktusa odgovara različita zemlja. U martu i aprilu je vreme za pripremu kaktusa za rast i cvetanje. Ovo se odnosi na biljke koje su u kući i stanu, dok u staklenicima period cvetanja i rasta počinje mnogo ranije. Najvažnije je da se ove biljke u aprilu iznesu na balkone, terase i u bašte i zaštite prvih nedelju dana od jakog sunca. Kaktusi mogu da se prihranjuju, ali to nije neophodno, jer su ovo veoma skromne i otporne biljke.

Na prozoru, gde je bar dva – tri sata prisutna sunčeva svetlost, pravo je mesto za kaktuse i sukulente. Neophodna im je sunčeva svetlost, ali njena količina zavisi od vrste. Većina traži veoma mnogo svetlosti, ali zato postoje vrste koje mogu da se gaje i u senci. Na svetlom ali ne sunčanom mestu, na severnoj strani, uspevaju vrste iz familija kao što je Haworthia, Gasteria i Ephyphilum.

Kaktusi cvetaju onda kada su “zadovoljni”, a priznaćete – nije uvek lako ispod trnja i surove maske doći do veličanstvene suštine.

Izvor: dobrojutro.info

Ostavite komentar