Zdravstvo

Koja je tajna dugovečnosti stanovnika grčkog ostrva Ikarije?

Sveže povrće koje sami uzgajaju, kozje mleko, maslinovo ulje i nedostatak stresa

644pregleda

“Magična” ishrana stanovnika Ikarije, koja im je obezbedila status najdugovječnijih ljudi na svetu probudila je interesovanje i svetskih medija za Grčku.
U novom dokumentarcu Biznis Insajdera prikazuje se način života stanovnika Ikarije koji, kako kažu, “upravljaju vremenom, a ne vreme njima”.
Sveže povrće koje sami uzgajaju, kozje mleko, maslinovo ulje i nedostatak stresa koji prožima ostatak planete samo su neke od tajni njihove dugovečnosti.
Dok i sama pomisao na to da ćete doživeti duboku starost deluje nemoguće u današnje vrijeme, na malom grčkom ostrvu u Egejskom moru možete videti neobično mladolike devedesetogodišnjake.
U prilog tome idu i statistike, pa je tako procenat obolelih od raka niži od 20%, bolesti srca su ređe za oko 50%, a demetnih gotovo da nema.
Veoma važan faktor su duge i redovne šetnje koje su omiljene čak i među najstarijom populacijom, ali i prave tradicionalne grčke večeri tokom kojih niko ne sedi.
Zanimljivo je da Ikarijanci svakodnevno piju biljni čaj dva puta dnevno, ali i 150 vrsta povrća koje uzgajaju na ostrvu zbog čega imaju skoro 10 puta viši nivo antioksidanata.
I, naravno, kao šlag na torti tu je i taj miris mora i prirodni ambijent koji samo potpomaže ovakvom načinu života.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar