OstaloZdravstvo

KRENI – PROMENI: U četvrtak, 4. aprila, organizujemo akciju i protest

196pregleda

RTS predstavlja javni servis svih građana Srbije. Da li ste zadovoljni kako izveštava? Da li imate mogućnost da čujete različita mišljenja? Da li pokreće ključne debate u društvu?

U četvrtak, 4. aprila, organizujemo akciju i protest u koji želimo da uključimo veliki broj ljudi kako bismo parirali ovoj korumpiranoj kampanji. Da bismo realizovali akciju potrebno nam je 357.000 dinara. Ukoliko nas 714 uplati po minimum 500 dinara sakupićemo potrebnu sumu.

Kliknite i uplatite 500, 1.000 ili koliko možete. PODRŽAVAM AKCIJU
Na primeru jedne teme objasnićemo koliko je problematično ćutanje RTS-a. Medijski monitoring koji je uradio Tim za kampanje Kreni – Promeni ukazuje da mnogi mediji u Srbiji sprovode aktivno lobiranje za iskopavanje litijuma.

U poslednje dve nedelje mediji aktivno pišu i izveštavaju o litijumu i Rio Tintu. Litijum je spominjan 239 puta, a Rio Tinto 67. Od toga dominira lobističko pozitivno izveštavanje o litijumu, gde je 85% pozitivnog izveštavanja, a o Rio Tintu 77%.

Kreni-Promeni je prošle godine izašao sa tvrdnjom da je Rio Tinto za lobiranje preko medija, analitičara, influensera i političara za 2023. godine izdvojio 2 miliona evra. Ove godine je budžet znatno veći. Vrednost za ove dve nedelje medijskog prostora koji su dobili za lobiranje za litijum i Rio Tinto (meri se prema metodologiji za obračun medijskog prostora) je 358.628 evra.

Napominjemo da RTS i dalje nije zakazao javnu debatu povodom Zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora koji je predložilo 38.000 građana čime krši Zakon o javnom informisanju. Preko 60 naučnika, profesora i akademika pre dve godine podržalo je predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Naučne studije jasno ukazuju da bi iskopavanje litijuma i bora dovelo do ekološke katastrofe. To su i nalazi sa skupa Srpske akademije nauke i umetnosti. Ove informacije ne možemo videti u medijima sa nacionalnom frekvencijom, niti na RTS-u.

Ukoliko želite da zajedno dignemo glas kliknite na link ispod i sa donacijom učestvujte u ovoj akciji.

Savo Manojlović i Tim Kreni – Promeni

P.S. Pratite dalja uputstva za 4. april preko mejla i društvenih mreža Kreni – Promeni.

Ostavite komentar