Kultura

Kule i gradine

Otvorena je izložba ciklusa „Kule i gradine“ Duška Miloševića, arhitekte iz Beograda koji za sebe kaže da je Čačanin na privremenom radu u  glavnom gradu

2.44Kpregleda

U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ otvorena je izložba ciklusa „Kule i gradine“ Duška Miloševića, arhitekte iz Beograda koji za sebe kaže da je Čačanin na privremenom radu u  glavnom gradu. Ova izložba na kojoj je izloženo 20 potpuno novih akvarela kula i gradina predstavlja samo nastavak ciklusa izložbe iz 2018. godine koja je bila u Domu kuluture u Čačku i na kojoj je bilo prikazano 30 radova. Izložbu su pokrile različite teme, koje su prostorno obuhvatile Balkan na kom su živeli ili žive Srbi. Duško se opredelio za kule i gradine iz razloga što one predstavljaju odbranu od svega ružnog što nam se dešava u životu. Njegove izložbe nikada nisu bile iste iz razloga što su pronašle mesta u velikom broju domova, tako da na svakoj izložbi prikazuje potpuno nove radove. Duškove kule i gradine su uglavnom imaginacija, ali je na izložbi u Čačku svoje mesto pronašla Atenička kula koja zaista postoji. Nju je uradio naš Čačanin, Miroslav Jevtović i na nju je izlagač posebno ponosan. Pored ateničke, na izložbi su predstavljene i kule koje su posvećene Karađorđu, Svetom Savi, kao i nedavno preminulom čoveku od pera, Dobrilu Nenadiću.

 

Svoje mesto na izložbi je pronašla i „Mikelanđelova kula“ koja predstavlja kombinaciju njegove tri skulpture.Posetiocima izložbe je prikazana i Duškova poklon kula. To je „Disova kula“ koja će ubuduće krasiti prostor Gradske biblioteke u Čačku. Od gradina su posebnu pažnju privukle „Studenička gradina“ sa Hilandarom u pozadini koja nas vraća u prošlost kroz Svetog Simeona, a opet tako spojena sa sadašnjošću kroz obležavanje 800 godina autokefalnosti SPC.

„Kosovskometohijsku gradinu“ na kojoj su prikazani manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija i Gračanica, umetnik je smestio na jedno ostrvo okruženo vodom u crnoj boji što simbolično predstavlja čistotu naše vere koja je ostala visoko iznad svake tame.

Čar otvaranja izložbe su svojim nastupom upotpunili muzičari: Dragoljub Lukić, Dude na usnoj harmonici i Boris Kapetanović na gitari.

Koliko kule i gradine znače ljudima koji su ih postavili u svoje domove potvrđuju i reči Marine Luković, veroučitelja iz Guče koja kaže da je svakoga dana iznova raduje pogled na „Žičku kulu“ koja već godinu dana ima posebno mesto na zidu njene sobe.

Izložbu je otključavanjem katanca otvorio Dragan Živković, arhitekta u penziji, tako da će ona za sve koji žele da je pogledaju  biti otvorena do 21.marta kada će se katanac ponovo zaključati sve do neke nove prilike ili novog ciklusa.

Nela Mečanin

 

Ostavite komentar