Društvo

NOVA IZDANJA PČELICE NA 65. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

472pregleda

Na predstojećem 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Pčelice naći ćete preko 180 novih naslova objavljenih od poslednjeg sajma knjiga, koji se zbog pandemije korona virusa nije održavao od 2019. godine. Štand Pčelice će ove godine biti u duhu poziva na čitanje i uživanja u svetu knjiga.

Knjige o knjigama, čitanju i biblioteci

S namerom promovisanja fenomena knjige i biblioteke kao svojevrsnog hrama knjige i čitanja, Pčelica je objavila nove naslove koji bi decu motivisali i podstakli da zavole knjigu i čitanje i da od malih nogu nauče da uživaju u čarobnom svetu knjiga. Tako je u okviru tematskih izbora poezije za decu objavljena zbirka pesama „Knjiga glavu čuva odabrane pesme o knjigama” najpoznatijih srpskih pesnika za decu, koja svakim svojim stihom, i ozbiljnim i duhovitim, odaje počast knjizi, slavi je i poziva na čitanje. Pas Arči je već dobro poznat mladim čitaocima iz serijala ilustrovanih knjiga o Arčiju i Dori, a sada se pojavljuje kao glavni junak nove knjige „Arči, pas koji voli knjige”, autora Gorana Markovića. Ova knjiga istovremeno je i svedočanstvo o zajedničkom odrastanju čoveka i psa, ali i priča o putu kojim je prošao pas Arči da bi zavoleo knjige, pa čak postao i glavni junak jedne od njih. „Ne volim knjige. Ne volim. Nimalo. I tačka.”, autorke Eme Peri, uvodi nas u svet jedne devojčice koja je knjige koristila za sve osim za čitanje, dok knjige jednog dana nisu odlučile da im je dosta toga. Jedna od najpoznatijih nemačkih književnica za decu i mlade Kornelija Funke upoznaje nas sa dečakom Stenom i neobičnim krznenim stvorenjem koje čita knjige tako što ih jede. „Knjiški moljac” povešće Stena u predivan svet knjiga. „Želiš li da sagradiš biblioteku?ˮ, autorke Lindzi Lesli, donosi nam uputstvo za građenje najbolje, najveće, najčudesnije biblioteke na svetu u kojoj, osim knjiga, postoji apsolutno sve što je jednom detetu potrebno za igru, zabavu i uživanje u svetu knjiga. Dečak Luka bio je ubeđen da je rođen kako bi leteo. Kako je u tome uspeo saznaćemo u knjizi autorke i ilustratorke Rosio Bonilje „Najviša planina od knjiga na celom svetuˮ.

 Knjiga u čast jubileja sto godina od rođenja Dušana Radovića

Pčelica izdavaštvo je, povodom stogodišnjice od rođenja Dušana Radovića, objavila jedno sasvim posebno izdanje Radovićeve „Priče o jednoj neposlušnoj nozi”. U formi ilustrovane tvrdokoričene knjige velikog formata, Pčelica je ovim putem želela da oda počast Dušku Radoviću i skrene pažnju svojim malim čitaocima na značaj njegovog proznog stvaralaštva.

 Knjige iz edicije Tematska poezija za decu

Edicija Tematske poezije, osim već pomenute zbirke poezije „Knjiga glavu čuva odabrane pesme o knjigama”, sadrži još četiri izbora najbolje domaće poezije za decu od Zmaja do savremenih pesnika poput Ljubivoja Ršumovića i Branka Stevanovića: „Prvaci škole odabrane pesme o đacima prvacima”, „Novogodišnje želje odabrane pesme o Novoj godini”, „Knjiga glavu čuva odabrane pesme o knjigama”, „Majka je najlepša bajka odabrane pesme o majkama” i „Drugarstvo zlata vredi odabrane pesme o drugarstvu”. Ovi sveobuhvatni izbori biće dragoceni kako mladim čitaocima tako i vaspitačima, učiteljima i nastavnicima, ali i svim ljubiteljima poezije i proučavaocima književnosti.

 Knjige koje neguju kulturu i tradiciju našeg naroda

Izdavačka kuće Pčelica poznata je i po negovanju kulture i tradicije našeg naroda, pa je u tom kontekstu objavljena knjiga Tatjane Kovačev „Legende o tajanstvenoj Srbiji”, priče kojima vreme nije dozvolilo da budu zaboravljene. Nastajale su vekovima zbog čega su i bogatije za duh svake epohe kroz koju su pripovedane. Ova knjiga ima cilj da čitaocima približi bogatu tradiciju, kulturu i običaje iz raznih krajeva Srbije. U duhu tradicije Pčelica je objavila i ilustrovane adaptacije srpskih narodnih bajki: „Biberče”, „Baš-Čelik”, „Čardak ni na nebu ni na zemlji”, „Zlatna jabuka i devet paunica”, „Zlatoruni ovan” i „Gvozden čovek”. Osim u pojedinačnim izdanjima, svih šest bajki objedinjeno je i u zajedničkom luksuznom tvrdokoričenom izdanju velikog formata „Srpske narodne bajke”.

 Znamenite Srpkinje u književnosti za decu i mlade

Znamenite ličnosti naše istorije su nepresušna tema kojoj je Pčelica već posvetila brojna izdanja. Ovoga puta veća pažnja posvećena je ženama, pa je u okviru edicije ilustrovanih biografskih knjiga „Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decuˮ, objavljeno devet romansiranih biografija koje se bave životom i radom velikih Srpkinja iz sveta nauke, umetnosti i kulture. Izdavačkoj kući Pčelica pošlo je za rukom da okupi najznačajnije savremene srpske književnice i angažuje ih na velikom projektu u okviru koga su objavljene sledeće knjige: „Gošća čarobnog kralja – Isidora Sekulić ˮ, autorke Gordane Maletić, „Vrdnička vila – Milica Stojadinović Srpkinjaˮ, autorke Lidije Nikolić, „Mesečina u koferu – Milena Pavlović Bariliˮ, autorke Vesne Aleksić, „Zvezda među zvezdicama – Mina Karadžićˮ, autorke Gordane Timotijević, „Priča za Lava – Mileva Marić Ajnštajnˮ, autorke Zorice Kuburović, „Naša Nada – Nadežda Petrović ˮ, autorke Olivere Nedeljković, „Bajka o Čovečici – Desanka Maksimovićˮ, autorke Violete Jović,  „Heroina nežnog srca – Milunka Savić ˮ, autorke Slavke Petković Grujičić i „Poziv na bis Žanka Stokić ˮ, autorke Gordane Vlajić.

U sličnom kontekstu, ali sa drugačijeg stanovišta, nastala je i knjiga istoričarke dr Ivane Spasović „Bile su prve biografije odvažnih Srpkinjaˮ. Ova knjiga dokumentarističkog tipa sa autentičnim fotografijama posvećena je ženama 18. i 19. veka koje su bile prve u istoriji srpskog naroda po pozivu kojim su se bavile, a neke od njih bile su i među prvim naučnicama i umetnicama u Evropi.

 Savremena književnost za decu

Savremena književnost za decu u Pčeličinim izdanjima sa jedne strane zastupljena je u romanima domaćih autora kao što su „Biće jednomˮ Uglješe Šajtinca (nagrada Sajma knjiga u Novom Sadu), „Boje drugarstvaˮ Gorana Markovića (dobitnik ovogodišnjeg priznanja White Ravens, koje dodeljuje Međunarodna biblioteka za mlade u Minhenu), „Mladunčeˮ Miloša Mihailovića, „Superheroj iz komšilukaˮ Nikolete Novak, „Avanture baksuza Srećkaˮ Bojana Ljubenovića (nagrada Dositejevo pero), „Pisma iz Verzuniumaˮ Stevana Miloševića, ali i u brojnim izdanjima najpoznatijih britanskih, nemačkih, španskih, američkih, finskih, čeških i dr. izdavačkih kuća za decu, koje je Pčelica objavila u prevodu na srpski jezik. Neka od njih su „Jednorog Nećurogˮ, nemačkog autora Mark Uve Klinga, „Pas po imenu Mačkaˮ, finskog autora Tomija Kontia, „Zmaj i čarolija mesečineˮ, čuvene nemačke književnice Kornelije Funke i mnoga druga.

Predškolski i školski program

Obrazovni program Pčelice nadaleko je poznat i nekada je bio primarna izdavačka oblast ovog izdavača. Sada su edukativna izdanja Pčelice obogaćena za nekoliko novih naslova: „Koje boje je rečˮ, književna radionica Gordane Timotijević u kojoj se nalaze 33 vežbe za razvoj i bogaćenje kulture izražavanja, radna sveska za predškolce „Pčelice u letuˮ, Sanje Mirković i Gorana Markovića, još četiri nove radne sveske za uzrast od 5 do 6 godina iz edcije „Klub malih matematičaraˮ, autora Gorana Markovića, nove zbirke zadataka za dodatni rad iz matematike za učenike 3. i 4. razreda „Mi volimo matišˮ, Maje Koraksić i Lele Petrović, ali i edukativni priručnik Katarine Majić „Ekološka čitankaˮ koja nas uči kako da upoznamo, zavolimo i zaštitimo prirodu.

Sve ovo i mnogo više od toga očekuje vas u Hali 1 Međunarodnog beogradskog sajma na štandu Pčelice, koja se priprema da raširenih krila dočeka svoje čitaoce. Za sve one koji neće biti u mogućnosti da posete Sajam knjiga u Beogradu, Pčelica je od 17. do 30. oktobra organizovala i sajam preko interneta gde vas očekuju brojne akcije i sniženja do 70%.

 NAGRADE I PRIZNANJA IZMEĐU DVA SAJMA KNJIGA

– Nagrada Gligorije Vozarović za izdavača godine, Biblioteka grada Beograda

– Nagrada Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga za unapređenje dečjeg izdavaštva

– Nagrada Stuplje Međunarodnog sajma knjiga u Banjaluci ediciji Znamenite Srpkinje iz pera

književnica za decu

– Nagrada Sajma knjiga u Novom Sadu za najbolju knjigu za decu („Biće jednom” ‒ Uglješe Šajtinca)

– Nagrada Rade Obrenović za najbolji roman za decu („Zedsi” ‒ Gordana Vlajić)

– Nagrade Danica Marković, Stuplje i tri nagrade Dositejevo pero (edicija Znamenite Srpkinje iz

pera književnica za decu)

– Nagrada Sveti Trifun za kompletnu izdavačku produkciju (Sajam knjige i grafike u Pirotu)

– Priznanja White Ravens Međunarodne biblioteke za decu i mlade u Minhenu („Poziv” Nikolete

Novak i „Boje drugarstva” Gorana Markovića)

– Šest nagrada Dositejevo pero („Avanture iz šumske škole” Bojana Ljubenovića, „Ljuba hajduk

  Vukosava” Slobodana Stanišića, „Mesečina u koferu Milena Pavlović Barili” Vesne Aleksić,

Baksuz Srećko i njegove nevolje” Bojana Ljubenovića, „Heroina nežnog srca Milunka Savić”

Slavke Petković Grujičić i „Bajka o čovečici Desanka Maksimović” Violete Jović)

PČELICA IZ ČAČKA PO ŠESTI PUT IZLAŽE NA
MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U FRANKFURTU

Izdavačka kuća Pčelica nakon dve godine pauze zbog kovida ponovo nastupa na Međunarodnom sajmu u Frankfurtu, najvećem i najznačajnijem sajmu knjiga, koji se ove godine održava od 19. do 23. oktobra.  Preko 7 500 izlagača iz celog sveta okupiće se na ovoj 74. po redu manifestaciji knjige, koja okuplja ne samo izdavače, već i literarne agente, pisce, ilustratore, štampare i druge poslenike kojima je knjiga osnovno polje delovanja. Pčelica, kao jedan od najznačajnijih izdavača literature za decu u zemlji i regionu, imaće svoj 6. samostalni nastup i predstaviće svoja izdanja.

Zahvaljujući učešćima na sajmovima knjiga u Bolonji i Frankfurtu Pčelica je uspela da uspostavi kontakte sa mnogim stranim partnerima, pa su tako izdanja ovog čačanskog izdavača literature za decu i mlade prevedena na preko 20 svetskih jezika: ruski, kineski, islandski, italijanski, turski, mađarski, rumunski, bugarski, makedonski, hrvatski, slovenački, slovački, češki, poljski, mongolski, vijetnamski… Odnedavno je Pčelica i konkretnije zakoračila na zapadnoevropsko tržište, jer će na nemački jezik biti prevedena izdanja vaspitno-edukativnih ilustrovanih knjiga „Priče iz šume” i „Prijatelji iz savane”, autorke Nikolete Novak, zahvaljujući saradnji sa Izdavačkom kućom Helmut Lingen iz Kelna.

Među stalnim saradnicima Pčelice su i najznačajniji izdavači iz Engleske, Francuske, Nemačke, Češke, Španije i Sjedinjenih Američkih Država, pa su sajmovi u inostranstvu pravo mesto za razmenu novih izdanja, ideja i pogleda na svet knjiga, ali i za upoznavanje sa novim partnerima, što otvara nove mogućnosti za saradnju.

Za ovogodišnje predstavljanje u Frankfurtu Pčelica je pripremila i nekoliko novih izdanja. Za domaće tržište, ali i u prevodu na engleski jezik, u čast 100 godina od rođenja Dušana Radovića ovaj izdavač objavio je ilustrovano izdanje „Priče o jednoj neposlušnoj nozi”, zatim roman za decu „Čarna i Nesvet” nagrađivanog  autora i laureata Evropske nagrade za književnost Uglješe Šajtinca, roman o predrasudama, prijateljstvu i vršnjačkom nasilju „Boje drugarstva” Gorana Markovića, ilustrovanu knjigu „Arči, pas koji voli knjige” autora Gorana Markovića sa ilustracijama Alekse Jovanovića, kao i „Moj leksikon” (izdanje za devojčice i izdanje za dečake) autorke Aleksandre Bojović.

Ekipa Pčelice nada se još jednom uspešnom predstavljanju u Frankfurtu, koje će joj doneti nova poznanstva i mogućnosti da deca širom sveta uživaju u knjigama nastalim u čačanskoj košnici.

Ostavite komentar