KulturaMuzika

Održan koncert polaznika master klasa Stefana Milenkovića

Čačak u znaku violine

127pregleda

Na Velikoj sceni čačanskog Doma kulture održan je dvočasovni koncert polaznika međunarodnog violinskog master klasa Stefana Milenkovića.

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ uz pokroviteljstvo Grada Čačka, Muzičke škole “Vojislav Vučković” i Turističke organizacije Čačka, omogućila je da naš violinista svetskog glasa organizuje master klas violine u Srbiji, a u kojem su učestvovali učenici i studenti klasične violine u zemlji i šire. Polaznici su nakon dve nedelje svakodnevnih teorijskih i praktičnih časova, kako grupno, tako i individualno pokazali svoje veštine na ovom čarobnom instrumentu. Pored časova violine, prošli su kroz obuku fizičke pripreme, komunikacijskih veština, tehnike opuštanja i disanja, a  koje su od izuzetnog značaja prilikom javnih nastupa.

 

U svom obraćanju, a pred sam početak koncerta, gospodin Stefan Milenković je rekao:

Veoma sam zadovoljan petnaestodnevnim učinkom i vežbanjem sa svim polaznicima. Ovaj koncert je kruna našeg uspeha. Svako od njih će pre nastupa imati čast da kaže nešto o kompozitoru i kompoziciji koju svira. Verujte mi kada kažem da im to nije ni malo lako jer će tom prilikom imati veliku tremu, ali znajte da im nakon toga sviranje neće predstavljati ni najmanji problem.“

Nastupilo je ukupno deset učesnika, violinista, uz klavirsku pratnju Hilde Švan. Pored polaznike iz Srbije, nastupili su violinisti iz Japana, Hrvatske, Češke. Na repertoaru su bila dela Bruha,Betovena, Baha, Sibelijusa, Bramsa, Paganinija. Čačani su imali čast da čuju i predstavnicu svog grada, Milicu Petrović koja je maestralno predstavila Blohovu kompoziciju „Baal Shem“.

Potom je usledio solo nastup Stefana Milenkovića , a za sam kraj priređeno je iznenađenje u vidu zajedničkog nastupa svih učesnika koji su izveli koncert za četiri violine u D-duru, TWV 40:202, delo nemačkog kompozitora Telemana.

Čačanska publika je umela da ovacijama prihvati i i podrži sve polaznike koji su nastupili te večeri, kao i da se gromkim aplauzom zahvali njihovom mentoru, Stefanu Milenkoviću.

Nela Mečanin

Ostavite komentar