MozzartPet na pet

PET NA PET – PETAR SKANSI: Čovek mora da stane u red i čeka svoju sreću 

Legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš ističe da je Jugoplastika imala kompleks od gostovanja čačanskom Borcu! 

471pregleda

Trenerski zanat uglavnom je “pekao” u Italiji (Skavolini, Virtus, Trevizo, Fortitudo…), ali radio je u i Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj…Još kao igrač spremao se za trenerski poziv. Od svakog svog trenera pokupio je najbolje, ali je uvek dodavao nešto svoje. I kao igrač cenio je individualne sposobnosti. Sa Krešom Ćosićem razbio je stereotip da centri jedino služe za “laktanje” u reketu. Prvi su krenuli sa izvlačenjem i otvorenim šutevima sa distance. To je donelo moge bitne pobede i medalje sa kojima se oktitio MOZZARTOV gost Petar Skansi.

 1.Da li ste svojevremeno imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima osim košarke i kojim?

“Trenirao sam rukomet i vaterpolo. Sa košarkom sam počeo veoma kasno, kao Dražen Praja Dalipagić. Nikada nisam igrao za juniorsku reprezentaciju. Mislim da sam 1960. godine počeo da igram košarku, a posle tri godine bio sam član seniorske reprezentacije”.  

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

”Moj prvi trener Branko Radović koji me je naučio košarkašku abecedu. Postavio je temelje košarke u Splitu. Igrao je za Zvezdu, Partizan i Industromontažu. Kao trener doveo je Jugoplastiku do prvog finala evropskog Kupa prvaka”.

  1. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Naravno, Jugoplatiku. Od italijanskih ekipa najlepše mi je bilo u Trevizu”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Uh, bilo ih je puno. Posle mnogih utakmica bio sam srećan, ali bilo je i tužnih momenata. Ipak, shvatio sam da čovek mora da stane u red i čeka svoju sreću. Pravi trenutak. I kad pobediš, ali i kada izgubiš moraš da izvučeš pouku”. 

  1. Kakve vas uspomene vezuju za staru jugoslovenski ligu, naročito gostovanja u Čačku?

“Kada je Jugoplastika gostovala u Čačku odsedali smo u motelu Lovac. Pred utakmicu silazili smo na večeru, uz strogu disciplinu. Naši treneri, kao kopci, gledali su da slučajno ne odemo u šetnju, u grad. Ne daj Bože da konzumiramo nešto alkoholno. A u restoranu Lovca isto veče je, sa društvom, bio legendarni Radmilo Mišović. Naravno, sa ekipom, u noćnom provodu, uz časice alkohola. Sledećeg dana, na utakmici Radmilo nam ubaci 40 poena. Imali smo kompleks od gostovanja u Čačku i kada bismo dobili Borac, u dvorani kraj Morave, to je bilo kao da smo postali prvaci sveta”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu koja dolazi iz Turkmenistana, AHAL – ENERGETIK. Domaći su lideri lige sa sedam bodova više od rivala. Ipak, niz od četiri trijumfa prekinuli su poslednjim porazom. Energetik ima pobedu i remi.

“Pokušajte sa brojem golova od dva do četiri”

 

IZVOR: MOZZART SPORT

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar