Sport

PET NA PET – Zoran Višić: Dok su bombe padale po Srbiji mi smo, nakon dve decenije, doneli medalju nekoj ženskoj selekciji

Selektor Indije veruje samo u savestan i kvalitetan rad!

938pregleda

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Indije Zoran Višić postao je MOZZART – ov 166. dobitnik u Humanitarnom tiketu u podne. Zoran je sjajno prognozirao ishode četiri utakmice Lige Evrope i ostvario fantastičan dobitak od 129.000, 00  dinara koje je usmerio ka Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom. Možda se i radilo o početničkoj sreći našeg plemenitog kladioca, ali je to u ovom momentu manje bitno. Važno je da smo pružili pomoć osobama koje imaju problem sa autizmom, a da je Zoran Višić danas gost rubrike “Pet na pet”.

Poznati košarkaški stručnjak je sa ženskom reprezentacijom Indije postao šampion Azije. To ga je preporučilo da nastavi saradnju u velikoj zemlji.

Iz svog dosadašnjeg iskustva podvukao je da je Indija specifična i ogromna zemlja sa oko milijardu i po žitelja. Da je čini 28 država u kojima se govori sa 28 različitih jezika. Višićeva sreća je da je boravio u Bangaloru za koji se može reći da je zeleni grad sa najboljom klimom u Indiji. Da je to IT centar ili “Silicijumska dolina Indije”. Da je stekao puno prijatelja, ali kad je košarka u pitanju Indiji nedostaje organizacija i stručan rad. Međutim, željni su novih znanja. Zoran se nada da će zajedno sa kolegom Tozom Matićem, koji je preuzeo muški nacionalni tim, uspeti da edukuje veći broj trenera u Indiji. Kao zanimljivost podvlači da je bio instruktor u velikom broju zemalja poput Kine, Severne Koreje, Južnoafričke Republike… i da su kolege “gladne” novih znanja.

Evo kako je današnji gost Mozzart Sporta odgovorio na naših pet pitanja…

1.Da li ste svojevremeno pored košarke imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima i kojim?

“Da, bavio sam se veslanjem i kad sam jednom bio toliko iscrpljen odlučio sam da stavim tačku i pređem na košarku. Počeo sam u Mladosti iz Zemuna i istrajao uprkos određenim predrasudama. Muški sam se borio”.

2.Ko Vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

”Pre svega voleo sam sve sportove. Divio sam se svim uspešnim sportistima, upornim, radnim, koji su davali sebe i puno se odricali. Imao sam uzore među svim uspešnim sportistima bez obzira da li su se bavili košarkom, vaterpolom, rukometom…Bili smo sportska sila i uspešnih sportista bilo je napretek. Zdušno sam navijao za sve naše reprezentacije”.

3.Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“U Partizanu sam radio sa juniorima među kojima su bili Danilović, Popović, Mutavdžić…U Radničkom sa obe selekcije, muškom i ženskom. Ređali su se klubovi  u kojima sam radio: podgorička Budućnost, Spartak, Vojvodina, Zvezda…reprezentativne selekcije. Sve ekipe volim na neki način. Volim da radim sa polaznicima YUBAC kampa. Na Kopaoniku se puno nauči, ne samo iz košarke”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Sa Jekaterinburgom sam postao prvak Evrope pre više od jedne i po decenije. Nije bilo lako, uložili smo veliki rad, trud, izdržali i ekstemno niske temperature od minus 50 stepeni Celzijusa, vremenske zone, ali sve se pozlatilo. Evo, ruski klub je postao prvak Evrolige po peti put.  Ipak, najslađa mi je medalja sa kadetskom reprezentacijom na kontinentalnom prvenstvu 1999. godine. Bombe su padale po Srbiji, a mi smo preko Mađarske otišli na šampionat i nakon dve decenije doneli medalju nekoj ženskoj reprezentativnoj selekciji. I sad smo sa tri selekcije Indije izborili plasman u ‘A’diviziju Azije”.  

5.Životni i sportski moto?

“Ko veruje u savestan, kvalitetan rad ne treba da strahuje za rezultat. Naravno, potreban je i faktor sreće jer znam trenere koji su život posvetili pozivu, ali nisu nagrađeni u potrebnoj meri”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZART – u  odigrati na utakmicu sa Ostrva, Totenhem – Brajton. Klub iz Londona je iz poslednjih pet utakmica ostvario tri pobede i dva poraza. Čak tri puta rival je bio Mančester Siti koji je dva puta dobio Totenhem, ali je trijumf Petlova od 4:3 bio najvažniji. Gostima ne cvetaju ruže, četiri poraza, pa remi za poziciju iznad crvene linije. Totenhem ne bi smeo da ne uknjiži nova tri boda.

“Probajte jedan uz tri plus”.

IZVOR: MOZZART SPORT

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN

Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

Ostavite komentar