Pravoslavlje

PET RANA ISUSOVIH

3.12Kpregleda

Pet rana Isusovih nisu reči nego strašna stvarnost. Zato ih treba bolje znati nego i reči.

Dve rane na rukama, dve rane na nogama, jedna u rebrima. Svih pet rana od crnoga gvožđa, još od crnjeg greha ljudskog. Probodene ruke, koje su blagosiljale. Probodene noge, koje su hodile i vodile jedinim pravim putem. Probodene prsi, koje su iz sebe presipale oganj nebeske ljubavi u ohladnele prsi ljudske.

Dopustio je Sin Božiji, da se NJemu probodu ruke zbog greha mnogih ruku – šume od ruku – koje su ubijale, krale, palile, grabile, zamke pravile, nasilje činile. I da se NJemu probodu noge zbog greha mnogih nogu – šume od nogu -koje su na zlo hodile, nevinost zavodile, pravdu gnjetale, svetinju prljale, dobrotu toptale.

I da se NJemu probodu prsi zbog mnogih okamenjenih srca – kamenjaka od srca – u kojima se rađala svaka zloba i svako bezboštvo, i hulne pomisli, i skotske želje; i u kojima su se kroz sve vekove kovali pakleni planovi brata protiv brata, suseda protiv suseda, ljudi protiv Boga.

Probodene ruke Isusove – da se svačije ruke iscele od grešnih dela. Probodene noge Isusove – da se svačije noge odvrate od grešnih putova. Probodene prsi Isusove – da se svačije srce opere od grešnih želja i misli….

Pet rana Isusovih – pet izvora krvi prečiste, kojom je okupan rod ljudski, osvećena zemlja. Na tih pet izvora istekla je sva krv Pravednika, sve do poslednje kapi. Čudotvorni Gospod, koji je znao umnožiti hleb, i sa pet hlebova nahraniti 5.000 gladnih, umnožava neprestano tu prečistu krv Svoju, te njome hrani i poji na hiljade oltara, mnoge milione vernih.

To je Sveta Pričest, kćeri Isusova.

Na Veliki Petak prisloni se dušom uz Presvetu Bogomajku pod krstom, da bi i tebe okupala ona životvorna krv iz pet rana Isusovih. Da bi očišćene i oživljene duše mogla u Nedelju, sa Mironosicama, veselo uzviknuti: Hristos Vaskrse!

Vladika Nikolaj Velimirović

Ostavite komentar