Sport

Pobedom u Podgorici Borac osigurao opstanak u ABA ligi!

Budućnost VOLI – Borac Mozzart 85:87 (22:21; 20:21; 24:28; 19:17)

681pregleda

U poslednjem, 26. kolu AdmiralBet ABA lige, Borac Mozzart se otisnuo na dug put, a konačna destinacija bila je Podgorica, gde ga je na parketu Sportskog centra ,,Morača“ ugostila silna Budućnost VOLI. Reč je o susretu od vitalnog značaja za čačanski tim, koji se grčevito borio da izbegne poslednju pozciju, koja ujedno donosni izlazak iz takmičenja. Zbog takve situacije, ekspedicija iz grada na Moravi je čitavih 40 minuta igrala kao da su poslednji, jer to praktično i jesu bili. A na koncu utakmice, trud, zalaganje i borbenost su se isplatili, pa je Borac Mozzart odneo zlata vredne bodove iz prestonog grada Crne Gore, koji su im sačuvali mesto u jadranskoj eliti. Što se tiče konačnog skora, isti je glasio 85:87 (22:21; 20:21; 24:28; 19:17).

Prirodno, utakmica je počela u ujednačenom ritmu. Igrači su dobro trčali u oba smera, ali je falila bolja realizacija. Ipak, posle dva minuta Borac je preko Čarapića i Tomaševića došao do dve trojke. Ti poeni bili su inicijalna kapisla za još nekolicinu igrača, pa su gosti munjevito došli do plus osam (4:12). To je bio alarm za trenera Jovanovića za pozove prvi tajm aut. Ali Čačani nisu hteli da se zaustave, već su novom trojkom došli do prve dvocifrene prednosti (4:15). Ipak, u nastavku je Budućnost došla do bolje igre, pa je napravila seriju 7:0. Na potezu je bio trener Mijatović da povuče igrače na klupu. U periodu koji je usledio gledana je prilično ravnopravna košarka. Istina, do kraja deonice Budućnost je preokrenula rezultat, ali prednost nije iznosila previše poena.

Poenima raspoloženog Popovića otvoren je drugi kvartal. Odmah mu je odgovorio Lešić sa pet vezanih poena, tako da je meč imao solidan ritam. Ujedno, Borac je ponovo poveo (24:26). U narednih nekoliko minuta vladalo je egal stanje. Taman što bi Borac poveo, Budućnost bi već u narednom napadu poravnala skor, ili bi pak i ona povela. Takav odnos snaga itekako je pogodovao gostima, kojima je moral dobrano porastao, jer su shvatili da mogu da igraju na ravnoj nozi sa renomiranim protivnikom. Polovinom deonice Borac je dodao gas, pa je došao do plus pet (30:35). Razume se, Budućnost nije želela da mu dopusti više, već je individualnim potezima došla do poravnanja (42:42). Utom je došao i veliki odmor, na koji je ipak nešto zadovoljniji otišao gostujući sastav, koji je itekako imao čemu da se nada u drugih 20 minuta.

Baš kao i prvo, tako je i drugo poluvreme počelo na identičan način, odnosno ravnopravno za oba sastava. Borac je do poena dolazio sa distance, dok je Budućnost koševe postizala iz reketa. Vreme je lagano prolazilo, a niko nije mogao da dođe do prednosti koja bi iznosila više od tri poena, koliko su obe ekipe imale u nekoliko navrata. Bilo je očito koliko je Borcu stalo do ove utakmice, tako da je na sve načine pokušavao da bude u egalu sa rivalom, a vrebao je i šansu da dođe do izvesnog kapitala. Nakon novog televizijskog tajm auta Čačani su uspeli da preko Novakovića i Gagića naprave mini-seriju 4:0, tako da su naterali Jovanovića da hitno reaguje. Ali Borac je u svojim redovima imao raspucanog Hejla, čijim koševima je pobegao na plus šest (62:68). Do okončanja trećeg dela Čačani su sačuvali prednost na svom kontu, tako da su osokoljeni ušli u završni deo.

Odlučujući deo krenuo je bolje po Borac, koji je sa 4:0 došao do plus osam (66:74). Pored učinkovitog napada, i odbrana Čačana je bila na visini zadatka, tako da Budućnost gotovo tri minuta nije bila u prilici da poentira. Ali kada je to učinila preko Popovića, Mijatović je odlučio da reaguje. Zatim je uspešan bio Kamenjaš, pa opet Popović, tako da je domaćin prišao na samo poen zaostatka. Kada je bilo baš potrebno, Boldvin je pogodio dva puta za tri, tako da je Borac mogao malo da odahne. Utom je poentirao i Hejl, pa su gosti ponovo imali plus šest (76:82). Međutim, nije više iskoristio pozitivne minute, tako da je Budućnost brzo istopila zaostatak. A kraj utakmice se neumitno približio, tako da je na pomolu bila drama. U poslednji minut Borac je ušao sa dva poena poena prednosti, koju je Budućnost smanjila sa linije slobodnih bacanja. U napadu u kom je stala cela sezona domaćin nije bio uspešan, pa je Gagić dobio priliku da stavi tačku na meč. A on je to iskusno učinio, iako polovično, tako da je došao do plus dva (85:87). Budućnost je imala tačno jedan sekund da bude uspešna, što na sreću po Čačane nije bila…

Budućnost VOLI: Rejnolds, Bel-Hejns 18, Šehović, Atić 10, Kaba 6, Lekomt, Lazić, Obrajan 3, Jagodić Kuridža 11, Popović 16, Grin 13, Kamenjaš 8.

Borac Mozzart: Boldvin 16, Đ. V. Ćurčić, Glišić, Lešić 12, Tomašević 6, Gagić 11, Kočović, Novaković 2, Radonjić 8, Todorović, Čarapić 7, Hejl 25.

Tekst: Nikola Minović/Kablarnet.rs

Foto: Budućnost VOLI/Filip Roganović

Ostavite komentar