Film

“Pogrebnik”

315views
Planirano gostovanje u novembru, a otkazano zbog bolesti gosta, realizujemo u ponedeljak, 9. decembra u 20 časova. Ovoga puta, dolaze nam i Dejan Dabić i Dragan Nikolić, a pogledaćemo Nikolićev poslednji dokumentarac, film ”Pogrebnik”, koji je premijerno prikazan na festivalu IDFA u Amsterdamu, a između ostalih, osvojio i nagradu za najbolji film na beogradskom festivalu BELDOCS.

Posle sjajnog filma CAVIAR CONNECTION koji je bio na programu u prethodno planiranom terminu u novembru, još jedan film istog autora, ovoga puta uz prisustvo autora i Dejana Dabića, filmskog kritičara i urednika u Niškom kulturnom centru. Očekuje vas, takođe, zanimljiv i uzbudljiv razgovor sa gostima nakon projekcije.

Program podržava Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a ulaz na projekciju je besplatan.

O filmu:
POGREBNIK, Srbija, Nemačka, 2013.
Scenario i režija: Dragan Nikolić
Kamera: Dragan Nikolić, Jovana Nikolić, montaža: Milan Popović, Srđan Radmilović, producent: Jovana Nikolić, produkcija: Prababa production
Bata, poreklom Srbin, napušta rodnu Nemačku, da bi se u Srbiji zaposlio u međunarodnom
pogrebnom preduzeću svog tasta Drnde. “Drnda Internacional”, sa sedištem u Požarevcu i
predstavništima širom Evrope, je neprikosnoveni broj jedan u prevozu preminulih emigranata.
Sa profesionalnom smirenošću i talentom za improvizaciju Bata uspeva da se u roku od 48 sati
nađe ispred bilo kojih vrata u Evropi potpuno opremljen za transport pokojnika u njihovu
otadžbinu. Uprkos Batinim nastojanjima da ostane sabran, težak posao ostavlja traga na njemu.
Uostalom, i pogrebnicima je potrebno da se opuste.
POGREBNIK je film o tome kako živimo i radimo za željenu budućnost, dok nam životi prolaze.

O gostima:
Dejan Dabić rođen je 1970. godine. Urednik Filmskog i video programa ustanove Niški kulturni centar, pre toga Doma kulture Niš, kao i gradske Niške televizije – NTV. Više od dvadeset godina, jedan od glavnih organizatora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, gde je uređivao biltene, kataloge, vodio konferencije za novinare i selektirao filmove za glavni program i prateće manifestacije. Autor većeg broja filmskih emisija na radiju i na televiziji, pored ostalog, i na NTV – Niš („Holivudska noć“, „Sedmica“…) i na Radio Mariji – Novi Sad („Hrišćanstvo na filmu“), trenutno sarađuje sa kablovskim kanalom „Film klub“ – Beograd. Filmske kritike objavljivao u „Yu filmu danas“, „Novom Filmografu“, „NIN“-u, „Gradini“, „Narodnim novinama“, pokretač i član redakcije filmskog časopisa „Filaž“. Autor knjiga: „Prohujalo (sa) etrom“ i „Nebo iznad celuloida“, koautor zbornika „Na talasima animacije“ i nekoliko knjiga o Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, zastupljen u zbornicima „Novi kadrovi“ i „Svetlo sa tvrđave“. Režirao dokumentrani film „Pioniri niškog filma“ i dokumentarno-igrani „Upoznajte Toma Laha“, kao i dvadesetak kratkih crtanih filmova u okviru studija SCF98 iz Niša („Krletka“, Pasje doba“…). Učestvovao u žirijima kritike festivala širom regiona: Fest, Palić, Cinema City, Herceg Novi, kao i u festivalskim žirijima: „Balkanima“, „Prvi kadar“, „Jahorina fest“, „Viva fest“, „Kine nova“…Član Fipresci Srbije i ASIFE – međunarodnog udruženja animatora. Dobitnik nagrade „Tori Janković“ za decentralizaciju kinematografije u Srbiji.

Dragan Nikolić je scenarista, reditelj i snimatelj dokumentarnih filmova “Pogrebnik” (2013), “Kavijar konekšn” (2008) i “Nacionalni park” (2006), sva tri premijerno prikazana na IDFA u Amsterdamu, i na nacionalnim tv kanalima SAD (PBS, Independent Lens), Velike Britanije (Channel 4), Nemačke (ZDF), Finske (YLE), Švedske (SVT), Francuske (ARTE), Izraela (DBS), Bosne i Hercegovine (BHRT), Hrvatske (HRT), Slovenije (RTV SLO) i drugih.
Ko-scenarista je filmova “Made in Serbia” (2005) Mladena Đorđevića (prvog srpskog dokumentarnog filma prikazivanog u redovnoj bioskopskoj distribuciji), “Ulični hodač” (2004) Koste Đorđevića (prikazanog na festivalu u Locarnu) i filma “Beži zeko, beži” (2003) Pavla Vučkovića (nagrađenog prvom nagradom u kategoriji cinefondasion na Kanskom filmskom festivalu).
Istovremeno, u pozorišnim krugovima, Dragan Nikolić je poznatiji kao afirmisani dramski pisac komada “Transilvanija” koji se već jedanestu sezonu izvodi na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta, i komada “Ja, Amerikanac” uvrštenom u pet najboljih za Sterijinu nagradu 2014. godine, kao i komada na čekanju u Ateljeu 212 “Čekajući Kineze”.

 

Filmografija:

Pogrebnik (2013), dokumentarac. Reditelj, ko-scenarista i snimatelj.
Kavijar konekšn (2008), dokumentarac. Reditelj, scenarista i snimatelj.
Nacionalni park (2006), dokumentarac. Reditelj, scenarista i snimatelj.
Made in Serbia (2005), dokumentarac. Ko-scenarista.
Hot lajn (2004), dokumentarac. Reditelj, scenarista i snimatelj.
Ulični hodač (2004), kratki igrani. Ko-scenarista.
Beži zeko beži (2003), kratki igrani. Ko-scenarista i asistent reditelja.

S poštovanjem,

Predrag Živković
kustos/urednik filmskog i video programa
Umetnička galerija Nadežda Petrović,
Čačak, Cara Dušana 6

Ostavite komentar