Kultura

Poštovani članovi, prijatelji i simpatizeri Udruženja Čačana u Beogradu,

S poštovanjem, UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

776pregleda

Od Radio televizije Srbije dobili smo poziv da u četvrtak 27. juna 2019. godine od 19 časova prisustvujemo otvaranju izložbe slika “Slikarstvo po meri čoveka” našeg poznatog zemljaka Bogića Risimovića Risima. Izložba je upriličena u Galeriji RTS-a, ulica Takovska 10 u Beogradu.

Bogić Risimović Risim, poznati srpski slikar, rođen je u Čačku, u tadašnjoj Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, 14. marta 1926. godine, a preminuo je u Beogradu, 7. oktobra 1986. godine. U Čačku je završio osnovno i srednje obrazovanje. Akademsko obrazovanje nastavio je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, gde je 1949. godine diplomirao u klasi profesora Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića-Kuna. Pored slikarstva bavio se filmskom scenografijom, ilustracijama u dnevnim novinama, listovima, časopisima i knjigama, pisao poeziju i tekstove o umetnosti. Bio je profesor crtanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko najvažnijih nagrada za umetnost i kulturu, kao i društvenih priznanja. Risimova dela inspirisana su u velikoj meri umetnošću krajputaša. Bio je scenogaraf u više srpskih filmova (Jutro 1967., Pohod 1968., Podne 1968., Kros kontri 1969., Biciklisti 1970.) među kojima se ističu remek dela još jednog našeg dragog Čačanina Mladomira Puriše Đorđevića.

Posle smrti gospodina Risimovića, njegova prodica poklonila je Skupštini opštine Čačak 40 njegovih slika, nekoliko stotina crteža, skica, ilustracija, literarnu zaostavštinu i arhivsku građu. Zbirka formirana 1992. godine poslužila je kao osnova za Risimov legat. U Čačku je potom, u Fospodar Jovanovoj ulici broj 11 otvoren Legat Bogića Risimovića, koji ujedno predstavlja i drugi izložbeni prostor Umetničke galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka, koja je i pre formirnja legata u svom posedu imala 16 Risimovićevih slika.

Pozivamo sve članove Udruženja Čačana u Beogradu, kao i sve druge poštovaoce dela našeg poznatog zemljaka Bogića Risimovića Risima, da u četvrtak 27. juna 2019. godine od 19 časova prisustvuju otvaranju ove izložbe. Izložba će biti otvorena do 27. jula 2019. godine.

 

 

Ostavite komentar