Film

Pre 98 godina, 6. maja 1924. godine, u Čačku je rođen naš proslavljeni reditelj i književnik Mladomir Puriša Đorđević

623pregleda

Na današnji dan pre 98 godina, 6. maja 1924. godine, u Čačku je rođen naš proslavljeni sugrađanin, reditelj i književnik Mladomir Puriša Đorđević, višedecenijski član Udruženja Čačana u Beogradu. Snimio je dvadeset jedan igrani film i oko pedeset dokumentarnih i kratkih filmova. Autor je mnogih filmskih ostvarenja koja ulaze u anale srpskog filma. Poznati i priznati su njegovi filmovi kao što su “San”, “Jutro”, “Podne”, “Devojka”, “Prvi građanin male varoši” i mnogi drugi. Pored toga gospodin Đorđević je objavio i devet knjiga priča i romana od kojih su poznatije “Osam kila sreće”, “Lola Beograd”, “Pisma iz male varoši”, “Maslačak”, “Karavan tone u gusti mrak”, “Biciklisti” i druge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gospodin Đorđević je još umetnički aktivan, tako da i dalje stvara. Prošle godine ukazana mu je posebna time što je dobio počasnu filmsku nagradu “Beogradski pobednik” koja se dodeljuje u okviru 49. filmskog festivala “FEST 2021” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Udruženje Čačana u Beogradu gospodinu Đorđeviću želi dobro zdravlje i još puno uspeha u kreativnom radu, uz ogromnu zahvalnost za njegov celokupni dosadašnji opus koji je iznedrio. Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo šta će nam još podariti na magičnom polju sedme umetnosti.

S poštovanjem,
UDRUŽENJE ČAČANA U BEOGRADU

Ostavite komentar